AUTO-MOTO

Kako pravilno postaviti lance?

Avaz.ba

28.11.2017

Velik broj vozača za vrijeme zimskih uslova na putu u dilemi je da li da koristi autoput ili stare puteve da bi stigli do svog cilja. Dilema je još veća ako sami morate na put automobilom, a najavljena je velika mogućnost snježnih padavina.

Mnogi jednostavno nisu imali priliku da voze u takvim uslovima, a montaža lanaca za snijeg im je potpuna nepoznanica i većina ih ne zna kako ih pravilno da ih stavi na točkove. Još manje takvi vozači znaju da procijene kada je pravi trenutak za postavljanje lanaca.

Uvijek, ali baš uvijek montiraju se samo na pogonske točkove.

Ako se spremate na put kroz dionicu na kojoj je obavezna zimska oprema, a nemate zimske gume, u gepek stavite lance čiju montažu ste isprobali ispred kuće ili na parkingu zgrade. Naravno u "mirnodopskim" (suhim uslovima).

Morate biti svjesni da je montiranje istih daleko teže kad je cesta prekrivena snijegom. Pripremite se, obavezno na ruke navucite rukavice i ponovite postupak koji ste kod kuće izvježbali i problema neće biti.

Portal "24sata.hr" donosi nekoliko savjeta kako lakše možete montirati lance na gume.

1. Izvadite lance iz kutije i prostrite ih na tlo.

2. Provjerite da se nigdje ne preklapaju i da nisu zapetljani

3. Najbitnije je da sajlu provedenu kroz lance provedete sa zadnje strane točka i zakačite s gornje strane

4. Lanac stavite oko točka prema prednjoj strani točka i zakačite potrebne "kukice"

5. Sve dobro zategnite s prednje strane točka.

Sjednite u auto i lagano krenite. Nikako nemojte pretjerivati s brzinom jer će se lanci vrlo lako otkačiti ili pokidati ako budete vozili brže od gradskog ograničenja.  Izbjegavajte i naglo kretanje, posebno na mjestima gdje nema snijega jer će tada točkovi jako proklizavati, pišu 24sata.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.