AUTO-MOTO

Predstavljen Mercedes CLS treće generacije: Odlučan iskorak

Avaz.ba

5.12.2017

Mercedes je na Sajmu automobila u Los Anđelesu predstavio treću generaciju luksuzne coupe limuzine CLS, koji će evropski kupci moći vidjeti u martu sljedeće godine.

Uprkos tome što su informacije i fotografije o ovom automobilu davno počele curiti, predstavljanje je, ipak, izazvalo dosta iznenađenja javnosti, jer se Mercedes odlučio na nešto odlučniji iskorak u poređenju s prethodnom generacijom, koja je uživala dosta simpatija među ljubiteljima ovog brenda.

Svjetlo iz otvora

Prema fotografijama unutrašnjosti, kokpit je u znaku ogromnog ekrana koji je podijeljen u dva dijela. Dok je lijevi namijenjen vozaču i čini ga digitalna instrumentalna tabla, desni dio zadužen je za ono što obično radi konvencionalni ekran, odnosno, multimedijski sistem. No, ovo rješenje bit će dostupno samo kao opcija, a kupci će moći birati i konvencionalni instrumentalni tablu, s ekranom odvojenim na vrhu centralne konzole.  

Vidljivo je da automobil ima LED ambijentalnu rasvjetu u čak 64 različite nijanse, a ono što je zanimljivo je da boje isijavaju čak i iz ventilacionih otvora, što se neće baš svima svidjeti. Još jedna neobična stvar je što će se boje mijenjati zavisno od temperature u klima-uređaju, od nijansi plave do nijansi crvene.

Kada govorimo o tehnologiji, CLS će imati veliki broj asistenata i tehnoloških rješenja iz S klase. Bit će tu držanje trake, asistent za kočenje, nadzor mrtvog ugla, LED farovi, LED duga svjetla koja osvjetljavaju cestu 650 metara ispred vozila... 

Blagi hibrid

Za pogon CLS-a na početku će se brinuti tri 3,0-litarska motora, od kojih su dva dizelska i jedan benzinski. Benzinsku verziju pogoni šestocilindarski agregat sa 370 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta, koji ima blagu podršku elektromotora od dodatne 22 KS. Potrošnja mu je, kako tvrde Nijemci, 7,5 litara, a ubrzanje do 100 km/h traje svega 4,8 sekundi.

Dizelske verzije dolaze sa snagom od 286, odnosno 340 KS, a za sprint do brzine od 100 km/h potrebno im je 5,7, odnosno, 5,0 sekundi.

Očekuje se da će Mercedes uskoro predstaviti i hibridnu verziju, koja bi trebala imati snagu od 430 KS.  

520 

litara je kapacitet prtljažnika 


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.