AUTO-MOTO

McLaren otkrio novi model s ograničenom proizvodnjom: Zvijer u znak počasti Seni

Avaz.ba

12.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

McLaren Senna je novi britanski hiperautomobil napravljen, kao što mu ime kaže, u znak sjećanja na preminulog legendarnog brazilskog vozača Formule 1.

Britanski proizvođač je dugo krio ovaj projekt, tako da je njegovo lansiranje poprilično iznenadilo automobilske zaljubljenike.  

Sve za nastup

Kako tvrde iz McLarena, prilikom dizajniranja automobila sve je stavljeno u službu njegovih vrhunskih voznih karakteristika jer mu je to, naravno, najjači adut. Aerodinamika je bila jedini faktor o kojem se vozilo računa, što je vidljivo po izgledu automobila, koji krase brojni otvori, usmjerivači protoka zraka, spojler, difuzor...

Unutrašnjost je u znaku materijala od karbonskih vlakana, od kojih su napravljena i sjedišta (koja se izrađuju prema obliku tijela vozača), digitalna tabla je jednostavna, a u kokpitu još pronalazimo ekran multimedijskog sistema.

Pod haubom britanske zvijeri nalazi se 4,0-litarski twin turbo V8 motor iz McLarena 720S, no kod Senne ima 80 konjskih snaga više, ukupno 800, uz obrtni moment od 800 Nm. Pošto je automobil od modela 720S lakši (ukupno oko 1.198 km), nastup na cesti mu je još agresivniji.

Munjevit sprint

Mada Britanci to nisu objavili, nagađa se da će Senna do brzine od 100 km/h dolaziti za oko 2,5 sekundi, te da će mu maksimalna biti 320 km/h. 

Proizvodnja modela bit će ograničena na 500 primjeraka, a zanimljivo je da je čitava serija rasprodata. Početna cijena iznosi 750.000 funti (oko 1,8 miliona KM), posljednji primjerak je u aukciji prodat za čak dva miliona funti, a sredstva su uplaćena Fondaciji Sena.

Providna vrata 

Novinarima su u oči naročito upali detalji koje ne viđamo često na automobilima. Recimo, potpuno je neobično da je dio vrata providan, odnosno da se na njima nalazi staklena površina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.