AUTO-MOTO

Na prodaju superautomobil sa više od 500 KS

Avaz.ba

21.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Svijet je pun starterskih kompanija koje su počele da se bave proizvodnjom superautomobila, ali nikada nisu uspjele.

Za neke smo čuli, za neke nismo. Brend Magnate spada u ovu posljednju grupu, ali bismo svakako voljeli da ovaj njihov rijetki prototip koji vidimo uspije. Informacije su veoma šture, međutim, djeluje da gledamo u ponovni pokušaj oživljavanja marke Bizzarrini.

Italijanski proizvođač superautomobila na kratko je bio na tapetu šezdesetih godina prošlog vijeka, a osnovao ga je bivši inženjer kompanija Ferrari i Alfa Romeo, Gioto Bizarini. Kompanija je zatvorena na prelasku u sedmu dekadu, ali je prije oko deset godina britanski brend Galmer Engineering otkrio svoje planove za oživljavanje ove marke novim superautomobilom.

Ideja se zasnivala na oživljavanju originalnog Bizzarrini P538 modela u modernoj formi. Dizajn je zahtjevao karbonsku karoseriju na cjevastoj šasiji, sa sedmolitarskim V8 motorom Corvette Z06 automobila, dobrim za 505 ks. To možda ne zvuči kao pretjerano mnogo u današnje vrijeme, ali je tada model bio u rangu sa Ferrari F430 (483 ks), Lamborghini Gallardo (513 ks) i Ford GT (550 ks) linijama, odnosno bio bi, da je izašao na tržište.

Uprkos blagoslovima svog imena i istorije koju ono predstavlja, projekat nije uspio da ode dalje od prototip faze. Na kraju je dobio novo ime Magnate P708, koje nije prošlo ništa bolje.

Bilo kako bilo, deceniju kasnije, prvi prototip odlazi na aukciju. Kuća RM Sotheby's procjenjuje da će automobil biti prodat po cijeni koja se može zaustaviti između 300.000 i 500.000 eura, na događaju Retromobile koji se održava u Parizu sljedećeg februara.

Svima kojima zaista nedostaje Bizzarrini marka moći će na istoj aukciji da vide dva originalna modela iz 1968 godine - 1900 GT Europa, za koga se očekuje da dostigne cifru od 300.000 evra, i 5300 GT Strada, koji će najvjerovatnije udariti skalu od jednog miliona. Iako dva originala nose evropske tablice, a novi prototip države Montana, nikako se ne bismo iznenadili ukoliko dolaze iz iste kolekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.