AUTO-MOTO

Alfa Romeo planira nasljednike modela 4C i Giuliette

Avaz.ba

31.12.2017

Alfa Romeo planira nove verzije sportskog modela 4C i kompakta Giulietta u bliskoj budućnosti, potvrdio je direktor kompanije Roberto Fedeli.

AR 4C je predstavljen 2013. godine kao sportski automobil rival Audiju TT, Nissanu 370Z, Jaguaru F-type, Porsche Caymanu, Toyoti GT86...

"Moramo to uraditi. Imati na tržištu takav automobil nije izbor, AR mora imati čist sportski automobil. AR još nije odlučio u kojoj formi će stići nasljednik 4C, ali prije njegovog dolaska napravićemo neke izmjene kako bi parirali žestokoj konkurenciji kakvi su Porsche i nova Apline A110. Postoje opcije, vidjećemo da li ćemo ubaciti novi motor ili promijeniti arhitekturu", rekao je Fedeli.

Fedeli, bivši direktor inženjera Ferrarija i jedan od ključnih ljudi u razvoju novog talasa Alfa Romea preko Giulie i Stelvija, najavio je i nasljednika Giuliette, jednog od stubova kompanije.

Giulietta je aktuelna od 2010. godine, ali je već zastarila u odnosu na konkurenciju, prije svega dominantni Volkswagen Golf. Alfa još nije odlučila kada će nove model stići, ali se očekuje da bude skraćena verzija izgrađena na platformi Giorgio koju koriste Giulia i Stelvio, sa opcijama za zadnji i pogon na sva četiri točka.

"Teško je takav automobil učiniti profitabilnim. C segment je lokalno, ne globalno tržište. Relativno mala proizvodnja, bez snage i "mišića" koju donosi podjela platforme kakvu imaju kompanije poput VW, onemogućuju da taj model bude profitabilian", rekao je Fedeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.