AUTO-MOTO

Porsche planira izradu letećih automobila

CdM

6.3.2018

Tržište letećih automobila zanimljivo je sve većem broju kompanija, a jedna od njih je i Porsche.

S obzirom na situaciju na tržištu automobila, tehnologije u koje se ulažu milijarde dolara, te ambiciozne planove brojnih kompanija, može se zaključiti kako svjedočimo početku kraja automobilskog tržišta kakvo poznajemo decenijama.

Iako će klasični benzinci, a dijelom i dizelaši, i dalje vladati cestama u svijetu, promjene koje postupno dolaze velike su i radikalne – prateći događanja na ovom tržištu posljednjih godina zaključuje se kako su prvi koraci tih promjena električni automobili (čija prodaja, kao i infrastruktura konstantno rastu), te autonomna vozila i servisi za prijevoz poput "Ubera" i "Lyfta" kojima neće upravljati ljudi, već računari.

Nakon toga, sljedeći korak ove (r)evolucije trebao bi biti - leteći automobil. Neke kompanije već sada razvijaju ovakva vozila, a potencijal ovog tržišta prepoznali su npr. Boing, Zhejiang Geely, kompanija koja u vlasništvu ima Volvo, te osnivač "Googlea" Larry Page koji ulaže milione dolara u kompanije koje razvijaju automobile koji će se moći kretati zemljom i nebom.

Jedna od kompanija koju bi malo ko povezao s letećim automobilima je Porsche, no čini se kako u toj kompaniji također razmišljaju da budućnost više ne pripada samo automobilima koji će voziti po cestama, već će moći i letjeti.

Da bi i Porsche mogao razviti leteći automobil u razgovoru za njemačke medije rekao je šef prodaje ove kompanije Detlev von Platen.

Prema navodnim planovima Porschea, za vožnju ovakvim automobilima neće biti potrebna pilotska dozvola jer, iako bi putnici imali neke mogućnosti kontrole nad letećim vozilima, neće im biti potrebna pilotska dozvola jer će većina funkcija automobila biti automatizirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.