NOVITETI

Mercedes sprema kompaktni model sa sedam sjedišta

CdM

15.3.2018

Mercedes je relativno skoro predstavio novu A-klasu, a sada počinju da stižu i informacije o drugim kompaktnim modelima čije nas predstavljanje očekuje u narednih nekoliko godina.

Već smo vidjeli neke od modela koji će uskoro biti predstavljeni, a tu mislimo prije svega na sedan verziju A-klase, GLB i CLA. Takođe znamo da će Mercedes nastaviti da prodaje B-klasu uprkost činjenici da je prodaja tog modela od 2012. godine opala za skoro 50 posto. 

Iako se čudnim čini to što kompanija nastavlja da proizvodi model koji se ne prodaje baš najbolje, šef marketinga ove kompanije, Brita Siger, je izjavila da je B-klasa, odnosno, segment kojem taj model pripada veoma obećavajući, te da se priprema zamjena pomenutog modela.

Siger je izjavila da će Mercedes uskoro ponuditi i kompaktni model sa sedam sjedišta. Iako nije potvrdila da li je riječ krosover ili MPV modelu (koji bi predstavljao konkurenciju modelu BMW 2-Series Gran Tourer), mnogi ljudi smatraju da je zapravo riječ o verziji modela GLB sa sedam sedišta. To i ima smisla, budući da su krosoveri znatno popularniji od MPV modela, i da se prodaju na velikom broju tržišta.

Međutim, bez obzira na to koju će formu imati najavljeni model sa sedam sjedišta, riječ je o jednom od devet najavljenih kompaktnih automobila ove kompanije. Lista tih vozila još nije poznata, ali se očekuje da tu budu sedan i hečbek varijanta A-klase, restilizovani CLA i novi GLA. Tu su još i modeli B-klase i potpuno novi GLB.

Osim ovih informacija, Siger je potvrdila i da će sljedeća generacija S-klase postati prvi model kompanije koji će imati treći nivo autonomne vožnje. Takođe je dodala da je kompanija izuzetno zadovoljna svojim dizel agregatima i njihovom prodajom.

Čak iako dizel motori i dalje ostaju važan dio game kompanije, Siger je navela da će oko 15 do 25 procenata modela biti elektrificirani do 2025. godine.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.