SIGURNOST

Teslin Model X se zapalio nakon nesreće, vozač poginuo

Index.hr

28.3.2018

Teslin Model X zapalio se u petak nakon što se zabio u betonsku ogradu na autoputu u Kaliforniji. Vozač Vai Huang (Wei Huang) preminuo je u bolnici, piše lokalni The Mercury News.   

Još nije poznato što je uzrokovalo nesreću i je li autopilot bio uključen prije sudara, no iz Tesle su objavili kako je softver dosad na toj dionici autoputa bio aktiviran oko 85 hiljada puta bez ikakvih prijavljenih incidenata.

Moguć propust?

Iz Tesle su se oglasili na svojoj službenoj stranici i u objavi pod nazivom "Šta znamo o nesreći prošle sedmice" napisali da još nemaju sve podatke iz vozila, no isto tako i da se ublaživač udara koji smanjuje štetu kad automobil udari u betonsku ogradu skratio prije nesreće što se vidi na objavljenim fotografijama. 

Time se uvećava mogućnost pogibije i materijalne štete, što se u konačnici pokazalo tačnim. Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja na Twitteru je objavio da će istražiti nesreću.

Teslino vozilo je i prije dva mjeseca učestvovalo u nesreći 

Ovo je druga istraga vezana za Teslina vozila ove godine. U januaru je Model S s aktiviranim autopilotom udario u vatrogasno vozilo na autoputu u Kaliforniji i to u trenutku dok su vatrogasci bili na intervenciji u zaustavnoj traci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.