AUTOMOBILI

Black Edition: Specijalna ponuda serija Audija A4

Playboy.hr

4.8.2018

Kada se kupuje automobil, cijena je, u pravilu, ipak prvi i osnovni faktor odluke. Vjerovatno bi svako od nas vozio najluksuzniji i najbrži automobil, ali nažalost uvijek se morate pokriti onoliko koliko vam je dug pokrivač. Istina, Bosanci i Hercegovci, kada su automobili u pitanju, ponekad imaju i pokoju nogu koja viri, odnosno nerijetko znaju i prekoračiti svoje realne mogućnosti. Nakon što odaberete određeni model, onda vam je, naravno, želja da on bude čim bolje opremljen, a da pritom dodatno ništa ne platite. Upravo u takvoj matematici vrlo zanimljivu ulogu igraju specijalne serije pojedinih modela koje katkad nude trgovci automobila. Riječ je o unaprijed definiranoj opremi, obično znatno bogatije opremljenoj od uobičajenog osnovnog. Te specijalne serije zapravo su best buy pojedinih modela i najisplativija kupnja. Stoga, ako ste trenutno u potražnji za vozilom više klase premium segmenta, u tom slučaju svakako trebate obratiti pažnju na Audijevu aktuelnu ponudu. Riječ je o modelu A4 u specijalnoj limitiranoj seriji Black Edition. 

Prvo logično pitanje glasi: dobro, a zašto bih ja kupio Black Edition kad ne volim crne automobile? Međutim, valja znati da većina proizvođača koja u nazivu posebnih izvedbi ima „Black”, ne diktira vanjsku crnu boju, već jednostavno taj „Black” zvuči na neki način moćno, pa eto otud i taj naziv, a kupac zapravo bira koju boju želi. Primjerice, kod Audija A4 Black Edition samo pojedini detalji su u crnoj boji… 

Boja je zapravo jedina stvar koja je budućem vlasniku stavljena na izbor, s obzirom na to da se za sve ostalo pobrinuo Audi, odnosno uvoznik koji je paket konfigurirao umjesto vas. I vjerujte, u njemu ima apsolutno sve potrebno za udobnu i sigurnu vožnju! Možemo početi s vanjskim izgledom. Poznato je da je Audi A4 jedan od najpoželjnijih automobila u svojoj klasi koji istodobno nudi eleganciju i agresivnost. Riječ je o pravom Audiju koji prepoznajete na prvi pogled, a opet nikada se ne možete zasititi tog prepoznatljivog izgleda.

Black Edition izvedba ima i Audi exclusive black optik paket koji sačinjava singleframe prednju masku, kućišta vanjskih retrovizora, stražnji spojler, ukrasne letvice oko prozora i pragove u crnoj boji. Crni detalji daju moć automobilu i time se razlikuje od uobičajenih izvedbi. Kod automobila obično prvo zamijetite naplatke, u slučaju specijalne Audijeve serije riječ je o „šlapama” od čak 19 cola koje bi zadovoljile i samog Vin Diesela i okorjele ljubitelje „Brzih i žestokih”.

Audi A4 Black Edition opremljen je i S line paketom opreme izvana i iznutra. S line je sinonim sportskog ugođaja i danas svaki premium proizvođač nudi takav paket koji čini vozilo još atraktivnijim i to je, u biti, jedan od prvih odabira kada je u pitanju dodatna oprema. Možemo samo dodati kako specijalna serija ima serijski trozonski klima uređaj. Riječ je o mogućnosti odabira različite temperature zraka za vozača, suvozača i putnike na stražnjem sjedalu. Također, za lakša putovanja i snalaženje, Black Edition ima i navigacijski sistem. Statistike prodaje pokazuju kako i bh. i evropski kupci u ovoj klasi automobila još uvijek preferiraju dizelaše u odnosu na benzinske motore. Također, nekako je postao standard da premium automobil te klase ima i automatski mjenjač. Sve to je uvoznik spojio u Black Edition verziji Audija A4 koja dolazi s automatskim mjenjačem i dizelskim motorom od 150 konja. Uostalom dovoljno je napisati tri slova TDI i svima je jasno o kojem je proizvodu riječ.

Tih 150 konja dolazi iz četverocilindričnog, dvolitarskog agregata koji najveću snagu razvija između 3250 i 4200 okretaja. Okretni moment od 320 Nm nalazi se na niskih 1500 do 3250 okretaja. Ova dva podatka najbolje govore o uglađenosti ovog motora. Gotovo je nevažno na kojim se okretajima nalazite, Audi A4 ubrzava uvijek jednolično i moćno. Performanse su uvijek najbolji pokazatelj. Tako A4 sa 2,0 litarskim dizelskim motorom razvija najveću brzinu od 219 km/ i od 0-100 km/h ubrzava za samo 8,7 sekundi. Pritom prosječna potrošnja iznosi svega 4,3 l/100 km. Treba li vam što više kada je u pitanju brzina, odnosno nešto niže kada je u pitanju potrošnja? Audi A4 Black Edition sa svim davanjima stoji 80.550 KM što je odličan omjer uloženog i dobivenog i svakako još jedan svijetli primjer kako specijalne serije nude maksimalnu opremljenost po prihvatljivoj cijeni. 

Najkasnije do 31. avgusta

Specijalne serije, pa tako i ova Audija A4 Black Edition, uvijek se odnose na ograničeni broj vozila koje je zapravo uvoznik unaprijed definirao s tvornicom kada je u pitanju oprema automobila. Audi A4 Black Edition moguće je nabaviti najkasnije do 31. avgusta ako do tada nisu prodane sve zalihe. A da je cijena od 80.550 KM odličan omjer uloženog i dobivenog, najbolje ćete shvatiti ako pokušate konfigurirati takav isti automobil po inače uobičajenim uslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.