PUTINOVA "ZVJER"

"Ruski Rolls-Royce" ima hibridnu verziju i pogon na sva četiri točka

Aurus Senat imao je premijeru na aktuelnom sajmu automobila u Moskvi, kao dio šireg projekta Kortež u okviru kojeg je ranije ove godine nastala i nova ruska predsjednička limuzina

Avaz.ba

30.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Prvi tehnički detalji o luksuznoj ruskoj limuzini Aurus Senat otkrivaju da će ovaj automobil biti dostupan u dvije karoserijske verzije, sa standardnim i produženim međuosovinski rastojanjem.

Aurus Senat imao je premijeru na aktuelnom sajmu automobila u Moskvi, kao dio šireg projekta Kortež u okviru kojeg je ranije ove godine nastala i nova ruska predsjednička limuzina.

Nakon premijere održane u srijedu, Autocar je objavio specifikacije i tehničke detalje motorizacije ovog modela.

Senat će kupcima biti ponuđen u standardnoj i produženoj varijanti. Dužina osnovnog modela je 5.630 mm, a međuosovinsko rastojanje 3.300 mm. Poređenja radi, Rolls-Royce Phantom ima 5.762 mm, a razmak između osovina iznosi 3.552 mm.

Produžena verzija ruske limuzine ima dužinu od 6.630 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 4.300 mm. To je značajno više od produženog Phantoma EWB čija je dužina 5.982 mm, a međuosovinsko rastojanje 3.772 mm.

Kada je reč o pogonu, Autocar navodi da su dostupna dva motora.

Prvi je 4.4 litarski V8 koji je potpomognut elektromotorom. Snaga ovog hibrida je 598 ks (439 kW) a povezan je sa devetobrzinskim automatskim mjenjačem. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 6 s.

Isti izvor navodi da će u ponudi biti i snažniji, 6.6 V12 sa 859 ks (632 kW).

Za razliku od Rolls-Royce Phantoma, Aurus Senat ima pogon na sva četiri točka.

Ova luksuzna limuzina stiže u ruske prodajne salone 2019, a nakon toga pojaviće se i na nekim drugim svjetskim tržištima.

Cijena za sada nije poznata, ali ruski izvori navode da će Senat biti bar 20 posto jeftiniji od sličnih modela marki Rolls-Royce i Bentley.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.