AUTOVIJESTI

"AvtoVaz" predstavio Ladu 4x4 Vision

Novi model neodoljivo posjeća na staru Nivu, te se smatra da je upravo ovaj koncept nasljednik nekadašnjeg slavnog terenca

b92.net

B92

31.8.2018

Ruski proizvođač automobila AvtoVAZ predstavio je u Moskvi koncept Lada 4x4 Vision za koji se vjeruje da predstavlja nasljednika legendarne Nive.

Ovogodišnji sajam automobila u Moskvi (29. augusta - 9. septembra) donio je nekoliko zanimljivih premijera.

Poslije nove luksuzne ruske limuzine, koja neodoljivo podsjeća na Rolls-Royce, i krosover-kupea Renault Arkana, predstavljena je dizajnerska studija malog terenca pod nazivom Lada 4×4 Vision:

Iako AvtoVAZ nije zvanično potvrdio da je riječ o vozilu koje najavljuje nasljednika Lade Nive, očekuje se da će buduća produkcijska verzija ovog koncepta zamijeniti vremešni ruski terenac koji je uz manje promijene i drugačiju oznaku (sada se zove Lada 4x4) na tržištu već skoro 4 decenije.

Tome u prilog idu i ranije najave da ruski proizvođač priprema nasljednika Nive i da će se on pojaviti 2018.

Za izgled koncepta 4×4 Vision zaslužan je šef dizajna Stiv Matin (Steve Matin), koje je oblikovao novu generaciju Ladinih modela, uključujući i Vestu.

Novi terenac ima karakteristične stilske detalje u obliku slova "X" koje smo viđali na svim Ladinim konceptima i serijskim modelima u posljednjih nekoliko godina.

Na staru Nivu podsjećaju neki elementi eksterijera, poput "škrga" na zadnjem nosaču krova.


b92

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.