AUTOVIJESTI

Na cestama širom Evrope milion električnih automobila

Važna prekretnica na putu elektrifikacije i zadovoljavanja nivoa emisija

Arhiv

Vijesti.me

1.9.2018

U Evropi je polovinom ove godine broj električnih automobila dostigao brojku od milion, podstaknut rastom prodaje za više od 40 posto, navodi se u izvještaju EV-Volumesa, baze podataka o prodaji električnih vozila.

Gotovo 195.000 električnih vozila prodato je tokom prve polovine 2018. na evropskom kontinentu, što je za 42 posto više nego u istom periodu prošle godine.

To uključuje sva električna vozila s baterijama (BEV) i plug-in hibride (PHEV), lična vozila i lakša teretna vozila, prenosi agencija Hina.

Takvim tempom rasta prodaje očekuje se da će ukupno do kraja godine na evropskim putevima biti 1,35 miliona električnih vozila, navodi se u izvještaju EV-Volumesa.

Norveška je prva na listi evropskih zemalja, s prodatih 36.500 električnih vozila u prvoj polovini 2018. godine.

Očekuje se da će u Norveškoj do kraja godine biti prodato 84.000 vozila, što je 45 posto od ukupne prodaje ličnih automobila i lakših teretnih vozila u toj zemlji.

Njemačka bi po pitanju ukupne prodaje mogla preteći Norvešku do kraja 2018. godine.

Evropa je dostigla brojku od milion električnih vozila na svojim putevima otprilike godinu nakon Kine, ali ipak prednjači u odnosu na SAD koje će, očekuje se, dostići tu brojku kasnije tokom ove godine.

- Količina od milion električnih vozila važna je prekretnica na putu elektrifikacije i zadovoljavanja nivoa emisija, ali naravno, to nije dovoljno - rekao je Viktor Irle, tržišni analitičar EV-Volumesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.