AUTOVIJESTI

Mercedes predstavio novi koncept EQ Silver

Prije dvije godine trokraka zvijezda otkrila je raskošni Vision Mercedes-Maybach 6

Printscreen

Avaz.ba

17.9.2018

Mercedes Benz predstavio je svoj novi EQ Silver Arrow koncept u petak na Pebl Biču u Montereju, Kalifornija. Električnim konceptom Mercedes odaje počast svom trkaćem automobilu W125 Grand Prix, koji je na autoputu 1938. bilježio prosječnu brzinu od 150 kilometara na sat, s legendarnim Rudolfom Karaciolom (Caracciola) kao vozačem.

- Prije skoro 80 godina legendarni Silver Arrow je pokazao da je Mercedes Benz pionir u proizvodnji kada se radi o brzini, zahvaljujući prvenstveno svom obliku - rekao je dizajner Dajmlera Gordon Vagener (Wagener) te dodao da je EQ Silver nastavak tog naslijeđa.

Mercedes je zamislio svoj retro električni koncept sa 738 konjskih snaga, koji crpi energiju iz 80 kWh baterije koja daje EQ Silveru mogućnost vožnje od 400 kilometara na jednom punjenu.

- Zamišljeno je za ubrzanje i zadovoljstvo u vožnji te utjelovljuje progresivan luksuz i pruža uvid u budućnost našeg dizajna - dodao je Vagener.



Mercedes

EQ Silver Arrow posljednji je u liniji sjajnih konceptnih automobila koja su predstavljena na Pebl Biču Mercedesa. Prije dvije godine trokraka zvijezda otkrila je raskošni Vision Mercedes-Maybach 6, auto čija je karoserija vratila nadaleko poznate zakrivljene linije Mercedesa, a čiji je dizajn bio zasnovan na jahti. Ukupna dužina tog modela bila je viša od pet metara.


Mercedes

Prošle godine Mercedes je predstavio i kabriolet verziju svog Maybach koncepta.

Uz Mercedes, i drugi veliki brendovi predstavili su svoje automobile prošle sedmice na Pebl Biču.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.