NOVITET

Za vozače sklone avanturama

Automobil je iznikao na SPA platformi, koja garantira izvrsne vozne osobine, kako na asfaltu tako i van njega

Pogon 4x4 olakšava upravljanje po teško prohodnim terenima

Piše: A. HADŽAGIĆ

2.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Volvo je, u skladu s ranije datim obećanjima, otkrio off-road verziju modela V60. U skladu s tradicijom, stavljena je oznaka Cross Country, koja se prvi put pojavila sada već daleke 1997. godine. A iza nje se kriju povišena podnica i zaštita podvozja, pragova, branika i rubova blatobrana.  

Dorađen ovjes 

Zbog navedenog ni odlazak na ozbiljnije off-road avanture ne bi trebao predstavljati problem.

Automobil je iznikao na SPA platformi, koja garantira izvrsne vozne osobine, kako na asfaltu tako i van njega.

Estetska nadogradnja ne bi imala previše smisla da se jednaka pažnja nije posvetila mehanici. Pri tome se u prvom redu misli na znatno dorađen ovjes koji uz oznaku Cross Country omogućava 75 mm veću udaljenost od tla u odnosu na standardnu verziju.  

Pohvalno je što će kao serijska oprema dolaziti pogon 4x4, programa rada pogonskog sklopa „Off-road“, pomoć pri kretanju nizbrdo i još mnoga toga što vozaču olakšava upravljanje po teško prohodnim terenima.

S obzirom na to da je Volvo oduvijek bio sinonim za sigurnost, nismo se previše iznenadili na dužinu popisa sistema čije zajedničko sinhrono djelovanje ima za cilj pružiti maksimalnu sigurnost svim putnicima, pješacima, ali i ostalim učesnicima u saobraćaju.  

Autonomno kočenje

Među ostalim, mogu se izdvojiti City Safety sistem s autonomnim kočenjem u slučaju nužde i Pilot Assist, koji na dobro označenim cestama zapravo samostalno upravlja automobilom do brzine (ubrzava, koči i zakreće volan) do 130 km/h koja je u većini država maksimalno dopuštena brzina.  

Tu su još i sistemi Run-Off Road Mitigation i Cross Traffic Alert s autonomnim kočenjem na off-road terenima, što je itekako korisno, pogotovo ako je nizbrdica velika, a podloga klizava.

Kao glavni konkurent navodi se Audi A4 Allroad. Cijena će biti objavljena naknadno. 

Kasnije dolaze hibridna i Plug-in hibridna verzija

Na početku prodaje V60 Cross Country isključivo će se nuditi sa T5 2.0-litarskim benzinskim motorom sa 250 KS. Nešto kasnije, vjerovatno sredinom naredne godine, u ponudu ulazi blaga, a potom i „prava“ hibridna verzija sa sistemom punjenja baterija Plug-in.  

Sve navedeno tačno je programirano prije potpune elektrifikacije svih Volvo modela planirane za 2021. godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.