IKONE

Za staru Bubu milion dolara

Ovaj model ove godine slavi svoj 80. rođendan

Avaz.ba

6.10.2018

WV Buba spada među najveće automobilske ikone, sasvim sigurno. Pojedini dobro očuvani klasični primjerci se prodaju i za petocifrene dolarske sume, ali ipak nismo još čuli da neko ovaj automobil cijeni čak milion dolara (1.650.000 KM).   

Ovaj model koji ove godine slavi svoj 80. rođendan, uskoro će drugi put u penziju.       

Ova automobilska kompanija je u septembru potvrdila da će od jula 2019. prestati s proizvodnjom nove Bube, koja je bila lansirana krajem 20. stoljeća na valu nostalgije za starom, originalnom Bubom, koja je u to vrijeme bila pred gašenjem (posljednji primjerak izrađen je u julu 2003. u Maksiku).

Ako se uzme u obzir da se originalni model bio zaista hit automobilizma i koji se je proizvodio 65 godina, nova Buba je potrajala tek nešto više od dvije decenije.    

Nakon tačno pola stoljeća mirovanja (1966.-2016.), na kilometar satu i dalje je stajalo da je auto prešao svega prvobitnih 35 km (22 milje).

S obzirom na to da Buba nije bila izložena sunčevoj svjetlosti, originalna farba ovog automobila je i dalje u izvanrednom stanju, bez obzira na debeli sloj prašine koja se dugi niz godina taložila na vozilu.    

Interesantno je da na automobilu nisu bili instalirani originalni brisači, retrovizor i ukrasni poklopci točkova, već su sve vrijeme čuvani u kutijama u kojima su isporučeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.