NOVITETI

U planu električni kompaktni SUV

Renaultov šef prodaje električnih modela Žils Normand rekao je da ova francuska marka želi proširiti svoju ponudu i s jednim kompaktnim modelom

Piše: A. HADŽAGIĆ

16.10.2018

Na krilima uspjeha potpuno električnih modela Renault Zoe i Nissan Leaf Alijansa Renault-Nissan donijela je odluku o razvoju potpuno novog modela čije će dimenzije i ostale performanse odgovarati klasi kompaktnih SUV vozila.  

A kao što analiza tržišta potvrđuje, baš je ta klasa automobila najinteresantnija kupcima. Najprodavaniji Renaultov električni model je Zoe, a iz Renault-Nissana je izašao popularni Leaf.  

Drugim riječima, Renaultu električni pogonski sklopovi nisu strani. Prošle sedmice na sajmu automobila u Parizu predstavljena je i studija K-ZE koja najavljuje maleni električni crossover iz A segmenta, a sada stiže vijest o još jednom električnom modelu.

Iako za sada nema nekakvih konkretnih podataka, lako je pretpostaviti da će EV SUV koristiti platformu CMF-EV te još mnogo drugih komponenti kojima trenutni EV modeli Alijanse već raspolažu.  

Tačnije, Renaultov šef prodaje električnih modela Žils Normand (Gilles) rekao je da ova francuska marka želi proširiti svoju ponudu i jednim kompaktnim modelom.

- Zoe je model iz B segmenta, moramo da se proširimo prema A segmentu i tu je K-ZE, a moramo da napravimo i korak iznad. Naša strategija je vrlo jasna, želimo da pokrijemo najvažnije segmente na Starom kontinentu. Segmente A, B i C - rekao je Normand. 

quote
<span style="background-color: initial;">Kada novi model bude spreman za tržište, imat će autonomiju od 500 km, što će za 3-4 godine postati standard za sve električne automobile&nbsp;</span>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.