ZVIJER NA ASFALTU

Livnjak dizajnirao najbrži električni automobil na svijetu: Šta Rimac radi drugačije

Srušen jedan od najekstremnijih rekorda. Agencije

Avaz.ba

9.10.2019

Livnjak Mate Rimac osmislio je najbrži električni hiperautomobil koji dostiže 100 kilometara na sat za samo 1,85 sekundi.

To ga čini pet stotinki bržim od konkurentskog "Tesla Roudstera" i najbržim električnim automobilom na svijetu.

Američki list "Wall Street Journal" prije nekoliko dana objavio je razgovor s Rimcem, kojeg u tekstu predstavljaju kao "vunderkinda u svijetu vozila na električni pogon" i "sljedećeg Ilona Maska".

- On prodaje munju u boci - navodi njujorški dnevnik i najbraja Rimčeve poslovne uspjehe. 

Njegova tehnologija ugrađena je u automobile slavnih proizvođača poput "Aston Martina" i "Renaulta", a njegova kompanija privukla je ulaganja iz "Hyundaija" i "Porschea". 

Prvi Rimčev proizvod "Concept One" ispao je prava električna zvijer. Svjetsku slavu taj auto je stekao 2017. godine, kada se u njemu razbio Ričard Hamond (Richard), voditelj britanske popularne emisije "Top Gir" (sada ''Grand tur''). Kompanija je do danas narasla do 600 zaposlenih, a prošle godine Rimac je predstavio nasljednika Jedinice, nazvan C_Two. Najbrži električni automobil na svijetu broji 2.000 konjskih snaga i dostiže brzinu od 412 kilometara na sat.

Prošlog mjeseca je "Koenigseg Reger", superauto koji pokreće Rimčeva baterija, srušio jedan od najekstremnijih brzinskih rekorda, kada je od 0 do 400 kilometara na sat i nazad stigao za samo 31,49 sekundi. 

- Šta Rimac radi drugačije od ostatka svijeta - zapitao se novinar njujorškog lista koji je razgovarao s Rimcem.

- Nema ''srebrenog metka'' koji će riješiti sve probleme. Riječ je o mnogo optimiziranja, isprobavanja novih stvari, eksperimentiranja. Važno je biti brz, iznova i iznova testirati ideje, koncepte, simulacije i detaljne prototipe - odgovorio je Rimac.

Na pitanje kako se slaže s Ilonom Maskom (Elon Musk), Rimac odgovara da s njim nikada nije razgovarao, ali da bi volio da "proćaskaju o nekim stvarima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.