PRIVREDNA KOMORA

Popularno električno vozilo ZhiDou uskoro i na bh. tržištu

Automobil je dizajniran u Italiji, a proizveden u Kini

ZhiDou. FENA

Avaz.ba / Fena

30.7.2020

Privredna komora FBiH se nizom aktivnosti aktivno zalaže za promociju i unapređenje razvoja elektromobilnosti u BiH, te je s predstavnicima ZhiDou Cenntro SCH Adria, svjetski priznatim proizvođačem električnih vozila i jednim od kooperanata poznatih kompanija (Volvo, Daimler i Lotus) otvorila brojne teme, gdje je već na pomolu realizacija aktivnosti električno vozilo ZhiDou i na ulicama BiH.

Tim povodom je održan sastanak predstavnika kompanije ZhiDou Cenntro SCH Adria, s predstavnicima Privredne komore FBiH - predsjednikom Mirsadom Jašarspahićem, direktorom sektora za energetiku Arminom Hodžićem i višim stručnim saradnikom za industriju i usluge Anelom Karahasan.

ZhiDou je proizvođač isključivo električnih vozila i sestrinska kompanija mnogo poznatijeg Volvo Cars.

- Usljed velikog zagađenja zraka, elektromobilnost, električna vozila, e-skuteri, e-bicikli u cijelom svijetu ne predstavljaju više samo trend, već neminovnost. Slična situacija je i s BiH i zagađenjem kojim se suočavamo naročito u zimskom periodu. Nažalost, velika otežavajuća okolnost predstavlja nedostatak poticaja pri kupovini električnih vozila, zakonska regulativa, nerazvijena infrastruktura, kao i nedovoljna informisanost, te strah od neopoznatog. Na sve ove prepreke u razvoju elektromobilnosti u BiH, Privredna komora FBiH nastoji djelovati kako edukativno tako i prema nadležnim institucijama u cilju izmjene zakonske regulative kao prve instance za razvoj elektromobilnosti u BiH - navodi Mirsad Jašarspahić.

ZhiDou je dizajniran u Italiji, proizveden u Kini i u stalnom razvoju, uz karakteristike udobnosti gradskog automobila sa jedinstvenim prednostima performansi električnog vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.