TESLA

Najbrži na svijetu: Model S Plaid predstavljat će vrhunac dosadašnje Tesline produkcije

Sami vrh ponude ove električne limuzine

Tesla Model S Plaid. Promo

N. D. / Sport Avaz

29.9.2020

Tesla je najavila da će se Model S Plaid u prodaji naći 2021. godine i da će u trenutku kada se pojavi na tržištu biti najbrži produkcijski model na svijetu. Barem dok se u prodaji ne nađu automobili kao što su Rimac C_Two, Pininfarina Battista, Lotus Evija i Tesla Roadster.

Model S Plaid predstavljat će vrhunac dosadašnje Tesline produkcije i sam vrh ponude ove električne limuzine koja je debitirala 2012. godine.

Kako kažu u kompaniji Tesla, za pogon će koristiti tri elektromotora ukupne kombinirane snage više od 1.100 KS. To je, prema njihovim riječima, dovoljno da automobil od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrza za manje od dvije sekunde i da prijeđe četvrt milje (oko 400 metara) za samo devet sekundi. Maksimalna brzina će iznositi 320 km/h.

Treba napomenuti da će Model S Plaid imati zaista veliku autonomiju u vožnji, koja će dostizati 520 milja, odnosno 836 km, poručili su iz ove kompanije.

Sve ove sjajne karakteristike prati i odgovarajuća cijena, koja će u SAD startovati od 139.990 dolara. Prve isporuke kupcima planirane su za drugu polovinu 2021. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.