PREPOZNATLJIVI NA TRŽIŠTU

Mate Rimac iz Livna sarađuje s Porscheom, uložili još 70 miliona eura u njegovu kompaniju

Partnerstvo s Poršeom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente, rekao je Rimac

Rimac: Porsche nam je velika podrška od 2018. godine. Dnevnik.ba

Jutarnji. hr

8.3.2021

Porše (Porsche)je inicijalnom investicijom 2018. godine stekao udjel od 10% u Rimac Automobilima, te ga povećao na 15,5% u 2019. godini. Najnovije ulaganje osnažuje položaj Rimac Automobila kao firme specijalizirane za razvoj tehnologija i proizvodnju ključnih sistema za tržište električnih vozila visokih performansi.

Od prvog Poršeovog ulaganja 2018. godine, tim Rimac Automobila udvostručio se na gotovo 1.000 zaposlenih, a to se tehnološko poduzeće nastavilo razvijati i proizvoditi sisteme električnih pogonskih sklopova, baterija, sisteme infotejmenta (infotainmenta) i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom za mnoge proizvođače automobila. 

Rimac Automobili sada sarađuju s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Hjundai (Hyundai), Kia, Porše, Aston Martin, Automobili Pininfarina i mnoge druge, piše "Jutarnji list".


Nekoliko krugova ulaganja

- Porše nam je velika podrška od 2018. godine i uvijek nam je bila čast što imamo toliko snažnu saradnju sa jednom od najznačajnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na saradnju na novim uzbudljivim projektima s Poršeom te na činjenicu da je Poršeovo povjerenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porše čini važnim dioničarom našeg preduzeća - kazao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

Podsjetio je da su projekti i dioničari odvojeni, što omogućava održavanje tajnosti informacija.

- Budući da su mnogi proizvođači automobila iz cijelog svijeta naši klijenti, važno je i za Rimac i za Porše da ostanemo potpuno neovisni. Naši projekti i naši dioničari su, i uvijek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje tajnosti informacija na koji se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje daljnju suradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Poršeom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente - kazao je Rimac.


Obostrana korist

- Mate Rimac i njegov tim ključni su partner koji nas može podržati u razvoju općenito, a posebno u razvoju komponenata. Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prvog nivoa za Porše i druge proizvođače na području visokih tehnologija - kazao je Luc Meške (Lutz Meschke), zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u preduzeću Porše AG.

Porše je Rimcu već predao prve narudžbe za razvoj visokoinovativnih serijskih komponenata,dodao je.

- Oba partnera imaju koristi od ove bliske saradnje - naglašava.

Dodao je da ih Mate Rimac nadahnjuje svojim inovativnim idejama.

- Na isti način on koristi i naše stručno znanje u proizvodnji i metodološku stručnost u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje u poduzeće bilo ispravna odluka. Vrijednost Rimca višestruko se povećala od našeg početnog ulaganja. Uz to, poduzeće se tehnološki vrlo uspješno razvilo - kazao je Meške.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.