AVAZ NA PROMOCIJI

Predstavljen u Sarajevu: Ovo je novi Taigo, prvi Volkswagenov SUV coupe

Komapnija proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi

Piše: N. Demirović

15.6.2022

Pod svjetla pozornice stupa prelijep, novi oblik karoserije - marka Volkswagen donosi novi stil te popriličnu količinu emocija i individualnosti u takozvani „segment A0“, poručili su iz Volkswagena.

Novi Tiago stigao je i zvanično u BiH, a u Sarajevu je danas održana promocija.

Novim modelom Taigo marka Volkswagen čini svoj prvi SUV coupe dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila. On oduševljava crossover stilom karoserije, povišenim položajem sjedenja, neograničenom praktičnošću za svakodnevicu te potpuno novim životnim stilom u ovom segmentu masovne proizvodnje vozila te iznimno kvalitetnim karakteristikama opreme.

Zadnji dio modela Taigo s pet sjedišta izveden je poput coupea ukoso prema nazad, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u zadnjem dijelu vozila.

Fokus modela Taigo počiva na dizajnu, individualnosti i emocijama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Time Volkswagen proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje točkove, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila.

Fokus modela Taigo počiva na dizajnu, individualnosti i emocijama. Serijski je opremljen LED glavnim svjetlima, potpuno digitalnim cockpitom i infotainment sistemima najnovije generacije (MIB3), zbog čega gotovo 4,26 metara dugački SUV coupee postavlja nova tehnološa mjerila u svojoj klasi vozila.


Novi dizajn svjetala

Prvenstveno će mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pažnju na trendove i dizajn, biti ciljna grupa za ovaj novi SUV coupe. Bez obzira na klasu, kapacitet prtljažnika iznosi velikih 438 litara čime se približava T-Crossu s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara). 

Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje čime predstavlja stilsku poveznicu s porodicom ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su novi Golf, Arteon, Tiguan Allspace i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom.


Serijski je opremljen LED glavnim svjetlima. N. Demirović

Iznutra Taigo serijski privlači pažnju višenamjenskim kolom upravljača i savremenim elementima za rukovanje. Infotainment sistemi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i App-Connect Wireless.

Tri linije opreme s individualnom ponudom serijske opreme „life“, „style“ i „R-Line“. Elementi linija opreme koje voli većina kupaca, kao što su LED glavna svjetla i „digital cockpit“, u modelu Taigo već su dio serijske opreme.


Snažni TSI benzinski motori

Taigo koristi jako učinkovite benzinske motore snage od 95, 110 KS ili 150 KS. Najveće im brzine dosežu 183, 191 ili 212 km/h. Promjena stepena prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stepenog, 6-stepenog ručnog mjenjača ili 7-stepenog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG).

Snažni TSI benzinski motori s niskom stopom emisija štetnih tvari svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila.

Cijena ulaznog modela je oko 40.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.