RIVAL AUDIJA I MERCEDESA

Dugo najavljivan: Stigao BMW M3 Touring karavan

Motor je povezan isključivo sa osmostepenim automatskim mjenjačem, koji snagu šalje putem standardnog M xDrive pogona na sva četiri točka

Od nule do stotke za 3,6 sekundi. BMW

A. Č. / B92

22.6.2022

Od nule do stotke za 3,6 sekundi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Dugo najavljivani rival Audija RS4 Avant i Mercedesa AMG C63 Estate ugledao je svjetlost dana.

Zaljubljenici u BMW godinama priželjkuju karavan visokih performansi zasnovan na M3 limuzini. Nakon brojnih najava, bavarski proizvođač najzad je predstavio M3 Touring.

Moćni karavan ispod haube krije poznati tvin-turbo 3.0 litarski šestocilindraš koji proizvodi 510 KS (375 kW) i 650 Nm obrtnog momenta. Motor je povezan isključivo sa osmostepenim automatskim mjenjačem, koji snagu šalje putem standardnog M xDrive pogona na sva četiri točka.

Ova pogonska kombinacija omogućava BMW-u M3 Touring da "katapultira" vozača i putnike od nule do stotke za 3,6 sekundi, prije nego što auto postigne elektronski ograničenih maksimalnih 280 km/h.


Naravno, M3 Touring ima više od motora visokih performansi jer je to model opremljen sportskim podešavanjem ogibljenja i Active M diferencijalom. Tu su još i kovane alu felne od 19 (naprijed) i 20 inča (pozadi), na koje su montirane specijalne gume za velike brzine, kao i snažne kočnice dostupne sa opcionim karbonski-keramičkim diskovima.

Zahvaljujući svim ovim unapređenjima, M3 Touring je uspio da obiđe krug na Nirburgringu za 7:35.06, što je novi rekord za karavan vozila.

Podvig je još impresivniji impresivniji kada se zna da je u obzir da je M3 Touring brži i od BMW-a M5 Competition i druge generacije supersportske Honde NSX.

Knjiga porudžbina za BMW M3 Touring bit će otvorena u septembru, a isporuke kupcima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji počet će u decembru. Uslijedit će i ostala tržišta u Evropi.

Cijena u Njemačkoj startuje od 97.800 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.