DRŽE DO TRADICIJE

Lamborghini ne odustaje od svog prepoznatljivog "svemirskog" dizajna

Ostaje pitanje hoće li se i kako će se taj "napredak" odraziti na prepoznatljivi sportski dizajn?

Lamborghini Huracan Tecnica i Mitja Borkert. automobili.hr

M. K.

23.6.2022

Ono što vrijedi za gotovo sve proizvođače automobila, vrijedi i za Lamborghini - elektrifikaciju vlastitog voznog parka nije moguće zaobići.

Ostaje pitanje hoće li se i kako će se taj "napredak" odraziti na prepoznatljivi sportski dizajn?

Italijanski proizvođač SUV-ova i sportskih automobila vjerovatno će prije ili kasnije u svoju kolekciju dodati vozila s električnim motorima i pokretana strujom iz baterija.

- No, to ne znači da se jezik dizajna mijenja!, rekao je kućni šef dizajna Mitja Borkert.


Lamborghini Revuelto EV. Automobili.hr

U razgovoru s novinarima na "Milan Monza Motor Showu" Borkert je rekao kako će Lamborghini nastaviti stvarati automobile s "emocionalnim performansama", piše Automobili.hr.

- Uvijek će izgledati kao svemirski brodovi, uvijek će biti inspirativni, uvijek će biti automobili koji će, bez obzira na njihovu tehnologiju, imati zvuk i emociju koja vas dirne, rekao je Borkert, inače Slovenac.

Stoga je za očekivati ​​da će budući električni Lamborghiniji nastaviti sa "svemirskim" stilom poput modela Sian FKP 37.

Superautomobil iz strogo ograničene edicije inspiriran je studijom Terzo Millennio iz 2017. i također je bio izložen na ovoj originalnoj priredbi. Elektrificirani hypercar koristi superkondenzatore, mrežni napon od 48 V i elektromotor od 34 KS u kombinaciji s atmosferskim V12 za sistemsku snagu od 819 KS. Lamborghiniji budućnosti će se (srećom) oslanjati na konvencionalniju hibridnu postavu.

Proizvođač koji uspješno posluje pod kapom grupacije Volkswagen ove godine želi lansirati svoje posljednje automobile isključivo ICE pogonom. Potpuna hibridizacija postava trebala bi se dogoditi do 2024. godine. Prvi potpuno električni automobil s bikom na nosu planiran je za 2028. godinu.

Laborghini Sian. automobili.hr

Prema izvješćima, radi se o Grand Toureru s 2+2 sjedala kojeg će ponuditi i s povećanim razmakom od tla (kao Taycan). Nakon toga slijedi druga generacija uspješnog SUV-a Urus, kao i mali SUV. Prema Borkertu, pomak prema elektromobilnosti također otvara proizvođačima automobila, a pogotovo dizajnerima brojne mogućnosti. Uklanjanjem potrebe za ispušnim sustavima, "možemo iskoristiti to područje za aero… na vrlo kul način".

Dodaje i kako je uvjeren da zbog toga u budućnosti mogu implementirati pametnu aerodinamiku.

Dok čekamo otkrivanje nadolazeće elektrificirane svemirske letjelice iz Sant’Agate, znamo da su Italijani već zaštitili ime Revuelto. Ono bi se vjerovatno trebalo koristiti za prvi baterijski električni Lambo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.