AUTO-MOTO

Najveći motor u najmanjem automobilu

Predstavljen "Aston Martin" za 2015.

Redakcija

25.7.2014

Sportski proizvođač luksuznih automobila Aston Martin predstavio je verziju za 2015. godinu s novim V12 vantage S. Time je u djelo sproveo testiranu metodu, čiji je cilj bio da svoj najveći motor spakuju u najmanji automobil. Rezultat testirane verzije pokazao se više nego uspješnim.

Karakteristike predstavljenog modela Aston Martin V12 Vantage S Roadster su poznati izbrazdani 6,0-litarski V-12, koji u najnovijoj konfiguraciji proizvodi 565 konjskih snaga i 620 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje do 100 kilometar na sat postiže se za 3,9 sekundi.

Novine ovog modela su i sistem za podešavanje dinamike cijelog automobila s Normal, Track i Sport verzijom. Podešavanje regulira i elektronsku kontrolu stabilnosti. Također, automatski mjenjač snagu SportShifta III prenosi na zadnje točkove. Dodatni sistem, koji se aktivira dugmetom na centralnoj konzoli, mijenja odziv gasa, brzinu mjenjača i zvuk auspuha.
 
Zanimljiva je prednja rešetka, u kojoj se sada nalaze detalji od karbona, namijenjeni da pospiješe dovod zraka u veliki V12 agregat. Proizvođač je inspiraciju pronašao u CC100 spidster konceptu i “vantaž” trkačkim automobilima.
 
Prodaja modela Aston Martin V12 Vantag S Roudstera počine u drugoj polovini naredne godine, a početna cijena mogla bi biti skoro 140.000 eura, iako zvanično nije potvrđeno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.