AUTO-MOTO

Hyundai najavljuje novi i20

U konkurenciji za titulu "Automobil godine 2015" u Evropi

(A. Sm.)

1.8.2014

Iako još uvijek nije predstavljen javnosti, novi i20 već je ušao u konkurenciju za titulu "Automobil godine 2015" u Evropi. Nekoliko dana nakon nominacije, Hyundai nam pruža prvi uvid u dizajn ovog modela.

Iako dizajnerski crteži novih modela koje kompanije plasiraju prije zvaničnih fotografija ne oslikavaju potpuno vjerno izgled automobila, očigledno je da će druga generacija i20 biti znatno modernija u odnosu na aktuelnu verziju.

Korejski proizvođač primijenio je novi, "Fluidic Sculpture 2.0", stilski jezik koji je predstavljen na konceptu Intrado na ženevskom auto-salonu 2014.

Dizajn nove generacije karakteriše izdužena hauba i izvajane bočne strane. Kako bi automobil iz profila izgledao elegantnije, zadnji krovni nosači su zatamnjeni.

Na prednjem dijelu dominira velika šestougaona maska hladnjaka koja je oivičena hromiranom lajsnom. Uski, izduženi farovi, vizuelno povezani uskim prorezom koji prostore između haube i prednjeg branika, naglašavaju sportski izgled automobila.

Moderan dizajn prenijet je i na zadnji dio novog i20, zahvaljujući prije svega interesantno oblikovanim širokim stop svjetlima.

Novi Hyundai i20 kreiran je u evropskom dizajnerskom centru u Russelsheimu, u Njemačkoj, a prve fotografije i tehnički detalji automobila bit će objavljeni uoči svjetske premijere koja će se održati u oktobru na sajmu automobila u Parizu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.