CRVENA OLOVKA

Denis Zvizdić: Vrh SDA mora prihvatiti političku realnost

Vladajuća koalicija, u ovome trenutku sastavljena od stranaka osmorke i HDZ-a, ima dominantnu većinu u oba doma Parlamenta Federacije, rekao je

Zvizdić: Predaju vlasti tretiraju kao gubitak moći. AVAZ

29.3.2023

Gost ovosedmične "Crvene olovke" u produkciji Avaz TV-a bio je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

S njim smo razgovarali o formiranju Vlade FBiH, Dodikovim prijetnjama secesijom, stanju povratnika te zadržavanju mladih u BiH.

Pitali smo ga smatra li neophodnim da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametne izmjene Ustava FBiH kako bi se formirala Vlada FBiH.

- Izmjene Ustava ne bi bile potrebne kada bi SDA prihvatila političku realnost i činjenicu da vladajuća koalicija, u ovome trenutku sastavljena od stranaka osmorke i HDZ-a, ima dominantnu većinu u oba doma Parlamenta Federacije - kaže Zvizdić.

Dodaje da dio članova SDA potpuno razumije postojeće okolnosti i shvata da postoji nova većina.

- Mislim da većina normalnih članova SDA, a ja kontaktiram s velikim brojem, potpuno razumije postojeće političke okolnosti i pomirila se s činjenicom da SDA u ovom trenutku nema koalicioni kapacitet. S tom činjenicom se samo nije pomirio politički vrh koji predaju vlasti tretira kao gubitak moći i utjecaja, gubitak upravljanja nad finansijama preduzeća, nad brojnim finansijskim tokovima koje mogu usmjeravati na različite adrese i na taj način usmjeravati svoju vlast – kaže Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.