CRVENA OLOVKA

Srđan Traljić iz "Transparency Internationala": SNSD i SDA su prikrili najviše novca u izbornim kampanjama

Od 2012. godine BiH kontinuirano nazaduje

Gost ovosedmičnog izdanja "Crvena olovka" bio je Srđan Traljić. Avaz

H. J. I.

14.12.2023

Bosna i Hercegovina u prethodnoj godini nije napredovala u rezultatima borbe protiv korupcije koja predstavlja jednu od najvećih prepreka za razvoj naše države. “Transparency International” je na konferenciji "Između percepcije i institucionalnog odgovora: Suočavanje s korupcijom kroz zakone i praksu" predstavio rezultate posljednjeg istraživanja javnog mnijenja o korupciji u Bosni i Hercegovini.

O ovoj, ali i brojnim drugim temama u ovosedmičnom izdanju „Crvene olovke“ govorio je Srđan Traljić, menadžer za odnose s javnošću “Transparency Internationala”.

- Prema indeksu percepcije korupcije koji TI objavljuje svake godine, BiH spada među tri najgore države u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije. Poslije nas su samo Rusija i Ukrajina, sve ostale zemlje pretekle su nas proteklih godina. Od 2012. godine BiH kontinuirano nazaduje. Investitori zaobilaze BiH i ne žele investirati u zemlju u kojoj je korupcija prisutna u svim oblastima - rekao je Traljić.

“Transparency International” je, također, zajedno sa Centralnom izbornom komisijom (CIK), predstavio prijedloge za transparentnije finansiranje stranaka. Kako je istakao Traljić, ovo je često u drugom planu, kao i integritet izbora.

- Što se tiče finansiranja stranaka, ključni je problem taj što se izvlači novac iz javnog sektora. Što se ne prikazuju realni troškovi. Najveće političke stranke prikrile su 1,7 miliona KM na četiri segmenta kampanje. Najviše su prikrili SNSD i SDA - rekao je Traljić.

Cijeli intervju pogledajte na Avaz TV-u.

Pretplatite se na YouTube kanal Avaz TV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.