O SARAJEVU, TANOVIĆU, LZN

Goran Navojec za "Avaz": Mustafa Nadarević je nesebično otvarao vrata nama mladima

Nisu svi isti, svaki ćevap ima svoj vakat, kazao nam je, između ostalog, Navojec

Piše: N. Ajnadžić

5.6.2021

Hrvatski glumac Goran Navojec protekli mjesec bio je gost u Sarajevu, gdje je učestvovao u snimanju filma „Deset u pola“, čiju režiju potpisuje jedini bh. oskarovac Danis Tanović.


Na nivou

U ostvarenju koje na prvi pogled govori o ćevapima i vlasnicima ćevabdžinica na Baščaršiji koji se bore za titulu da njihov ćevap bude proglašen najboljim, Navojec igra vlasnika obližnje kafane, u kojoj glavni protagonisti dolaze na kafu te tako saznaje njihove tajne.

Kako on voli reći, glavni lik u filmu je upravo ćevap. Ipak, tematika ostvarenja je mnogo kompleksnija. Osim o velikom prijateljstvu, „Deset u pola“ govori i o borbi mladih ljudi i njihovih roditelja, o dilemi da li da ostanu u domovini i nastave porodični posao ili da krenu sreću tražiti vani.

- Atmosfera je prava sarajevska. Naravno, uz poštivanje mjera zbog koronavirusa. Odlična je ekipa vrhunskih profesionalaca. Sve po izboru junaci. Tako da se nije teško uklopiti u takvu sredinu i, naravno, to sarajevsko gostoprimstvo, i u profesionalnom i u smislu slobodnih aktivnosti, uvijek je na nivou. Ustvari je više zadovoljstvo nego nešto drugo – kazao je Navojec za „Avaz“ u pauzi snimanja.

Navojec: Raditi s Tanovićem u Sarajevu je više zadovoljstvo. N. Ajnadžić

Film je sada već krenuo u postprodukciju, s obzirom na to da je posljednja scena snimljena prošle sedmice. A to nije prva saradnja Tanovića i Navojca.

- Danis i ja smo već radili zajedno, ovo nam je drugi put. Radili smo seriju u Hrvatskoj „Uspjeh“ i očigledno smo se tamo dobro razumijeli, pa me pozvao i u ovaj projekt. Mislim da je veoma lijepo, on je vrhunski profesionalac, a ima i mašte. Ono što je najvažnije za glumca jeste da se osjećaš da si u sigurnim rukama. To je doista bitno – istakao je Navojec.

Dodao je da upravo to otvara prostor glumcu za neku kreaciju i maštu.

- Nije te sram doći s nekom idejom koliko god ona bila glupa. Otprilike od sto ideja prođu dvije i tu treba imati tu moć samoiscjeljenja, jer ove druge nisu prošle, a da bi se čovjek mogao gledati u ogledalu ujutro i ponovo doći na posao i ponovo se izložiti tim našim umjetničkim poniženjima, kojih mora biti iznimno puno da bi nešto zabljesnulo, da bi se uopće moglo koristiti u radu – smatra Navojec.

Nenametljiv pedagog

Kao nekog ko nije iz Sarajeva, pitali smo Navojca gdje su njemu najbolji ćevapi.

- Najbolji odgovor je onaj koji sam čuo od klavijaturiste iz mog benda. Na pitanje „gdje su ćevapi najbolji“ kaže: “Ja ujutro kada ustanem tačno znam koji mi se ćevapi jedu“. Prema tome, nisu svi isti, svaki ćevap ima svoj vakat. Tako bih to rekao – odgovorio je Navojec u svom maniru.

Ovaj glumac je bio i dio ekipe megapopularne serije „Lud, zbunjen, normalan“. Legendarni Mustafa Nadarević preminuo je ove godine, a samim tim popularni sitkom se neće nastaviti snimati.

- Naravno da mi Mustafa nedostaje. Mi smo bili veoma dobri, ne samo za vrijeme „Lud, zbunjen, normalan“, već sam dugo s njim radio. On je jedan od onih starijih kolega koji su nesebično otvarali vrata nama mladima i u teatru, kazalištu, odnosno pozorištu i na filmu i na serijama. Mustafa je bio šarmantan, duhovit i nenametljiv pedagog. Tako da se od njega dalo veoma puno stvari naučiti. On je to izvodio baš nenametljivo – iskreno je rekao Navojec.

Navojec na setu s rediteljem Tanovićem i kolegom glumcem Brankom Đurićem. SFF

Što prije da se vrati na staro

- Bio bih presretan, ako bi ove godine Sarajevo Film Festival bio u svom formatu. Prošle godine smo imali i film „Mare“ Andree Štake, koja je isto vezana za Sarajevo, i jedino što smo gostovali online. To je što se tiče festivala, posebno ovakvih, koji su, osim po kvalitetu programa, poznati i po predivnim druženjima. Nadam se da će se to ove godine stići vratiti na staro. Moj kazališni festival u Bjelovaru isto prošle godine nismo mogli napraviti. Ove godine smo ga već pomakli za septembar, a inače bude krajem četvrtog ili početkom petog mjeseca. Pa, vidjet ćemo da li će to uspjeti. Uglavnom, bilo bi lijepo da se što prije sve vrati na staro – poručio je Navojec.

Rado viđen gost Sarajeva

- Drago mi je da mi se kaže da sam rado viđen gost u Sarajevu. Ja rado dolazim. Do prije četiri ili pet godina nisam baš bio ovdje. A prije toga sam imao jedan period od šest ili sedam godina gdje sam živio u Sarajevu po dva i po ili tri mjeseca godišnje. Radili smo „Lud, zbunjen, normalan“, a imam i bend „Karne“ ovdje, koji i dalje funkcionira. Fenomenalno. Nadam se da ćemo sada iskoristiti ovo vrijeme da napravimo i neku probu, mada oni sviraju, sada treba samo taj saksofon nezasluženo nametnuti u redove svojih prijatelja – kroz smijeh nam je rekao odlično raspoloženi Navojec.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.