ODBIJENO IZRUČENJE

Pogledajte obraćanje Zdravka Mamića u Sudu BiH: Stvorio sam viceprvake svijeta, a oni traže moje izručenje

Nemam hrvatsku putovnicu ni ličnu karti, niti ih želim imati, kazao je Mamić

Piše: A. Aljimi

12.8.2021

Na današnjem ročištu za ekstradiciju Zdravka Mamića u Hrvatsku, tužilac Oleg Čavka usprotivio se izručenju jer nisu ispunjene pravne pretpostavke za to. Čavka je kazao da zamolnica Hrvatske koja je stigla Sudu BiH formalno pravno zadovoljava standarde, ali da se djela u BiH za koja se Mamić tereti drugačije tretiraju.

Radi se o primanju i davanju mita za šta se u BiH može osloboditi ako počinilac to na vrijeme prijavi. S druge strane, prema zakonu je, kako je naveo tužilac Čavka, potrebno da je za krivično djelo zaprijećena kazna od najmanje godinu da bi došlo do izručenja.


Mamić napušta Sud BiH. M. Haskić

Ne postoji reciprocitet između BiH i Hrvatske

- Ovaj slučaj je propraćen kontinuiranim medijskim izvještajima. Tokom uvida u predmet ustanovili smo da je hrvatsko pravosuđe krivična djela strožije kvalificiralo. Naime, u bh. pravosuđu postoji privilegija za počinioca da ako ranije prijavi davanje dara ima mogućnost oslobađanja od krivičnog gonjenja. To je blagodat našeg zakona i Tužilaštvo BiH nema veze s tim. Također, utvrdili smo da su krivična djela učinjena na teritoriji BiH, odnosno u Doboju i Banjoj Luci. Zbog toga se protivimo izručenju. Ne postoji ni reciprocitet između BiH i Hrvatske. Poznato je da BiH nikada nije neko izručen iz Hrvatske – kazao je Čavka.

U svom stilu i Mamić se obratio sudiji Mirsadu Striki te je naveo da mu je sve politički montirano jer je prijavio sudije za korupciju.

Zdravko Mamić s advokatom Rajićem. M. Haskić

Politička montaža

- Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane sudije koje su me reketirale, a ne da traže moje izručenje. Nemam hrvatsku putovnicu ni ličnu kartu, niti ih želim imati. Ispunit ću svaku mjeru koju mi izreknete u milimetar. Zahvaljujem se Tužilaštvu na korektnosti. Molim Vas, omogućite mi da ostanem normalan i da kako - tako nastavim život dalje. Ovo je politička montaža. Molim Vas za pravdu. Dajte mi pravo da dostojanstveno živim. Ovakav slučaj nigdje ne postoji. Nisam demagog, ja zaista volim BiH. Da ima ta mogućnost odrekao bih se hrvatskog državljanstva. Stvorio sam viceprvake svijeta, a oni traže moje izručenje - kazao je Mamić.

Pogledajte njegovo obraćanje u Sudu BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.