IZ DELEGACIJE EU

Tomašinec na "Avazovoj" konferenciji: Posljednji cyber napadi na bh. institucije najbolje su pokazali koliko je država ranjiva

EU će pokrenuti 2023. godine veliki regionalni projekt izgradnje kapaciteta za kibernetičku sigurnost

Elisabet Tomašinec. Avaz

Piše: E. D. A.

10.12.2022

Elisabet Tomašinec, šefica Političkog odjela pri EU kancelariji u BiH, na konferenciji "Cyber sigurnost" u organizaciji "Dnevnog avaza" u "Radon Plazi"  istakla je da, kada je u pitanju BiH, analitički izvještaj koji je pratio Mišljenje komisije kada je u pitanju članstvo BiH u Evropsko uniji, jasno je naznačeno i naglašeno da je potrebno ojačati kapacitete za cyber sigurnost.

- Ali, nijedan EU dokument nije bio potreban kako bi bili svjesni ove činjenice. Posljednji cyber napadi na bh. institucije najbolje su pokazali koliko je država ranjiva, ali i također koliko je malo potrebno da bi se paralizirale institucije, dok s druge strane ti napadi privatne kompanije mogu dovesti do bankrota - kazala je Tomašinec.


Kako je navela, u cilju podrške BiH u rješavanju ovih nedostataka, EU će pokrenuti 2023. godine veliki regionalni projekt izgradnje kapaciteta za kibernetičku sigurnost. Projekt se zasniva na nalazima procjene potreba koje su izradili eksperti EU u junu ove godine.

Osim toga, Ured EU u Sarajevu inicirao je osnivanje neformalna mreže postojećeg CERT-a (Computer Emergency Response Team) u BiH koji će olakšati stratešku saradnju i razmjenu informacija iz oblasti cyber sigurnosti.

- Cyber kriminal ne poštuje specifičnosti BiH i kompleksa uređenja zemlje. EU je složenija sa svojih 27 država članica, ali uspijevamo da se dogovorimo oko mnogih stvari koje su svima od koristi. Spremni smo pružiti podršku u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema. Kako je navedeno na Forumu o digitalnoj sigurnosti zapadnog Balkana koji je nedavno održan u Tallinu, EU je posvećena bliskoj saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu da poboljšamo otpornost i sajber sigurnost, tako da pozivamo sve relevantne aktere da pristupe rješavanju ovog problema te da imaju konstruktivan pristup - kazala je Tomašinec.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.