AVAZOVA PATROLA

Potjera za BMW-om, za volanom invalidna osoba

Nakon što je na Stupu „probio“ ograničenje brzine za 30 kilometara na sat, nastavio je kretanje u pravcu Blažuja

Sarajevo: Vozač na kraju kažnjen. Printscreen

20.2.2023

Novinar „Dnevnog avaza“ proveo je s policijskom patrolom smjenu u presretaču, vozilu koje je opremljeno savremenim radarskim sistemom, te se uvjerio da se zaista teško može predvidjeti šta policajce na tom zadatku očekuje.

To je jedna obična večer za patrolu Saobraćajne policije MUP-a Kantona Sarajevo, ali su ipak spremni na iznenađenja.

Poslan signal

U jednom trenutku noćne patrole, u vozilu koje ima rotaciona svjetla (pale se po potrebi), ali nije označeno kao standardna policijska vozila, javio se signal.

- Prekoračenje od 30 kilometara na sat - potvrdio je policajac.

U tom trenutku u sarajevskom naselju Stup policija kreće za kabrioletom marke BMW, koji se već znatno udaljio. Krenula je potjera, uključene su rotacije, a BMW velikom brzinom ide na autoput prema Blažuju.

Naravno, i policija ubrzava, sada već, kako kažu policajci, treba sve biti završeno što prije, kako ne bi bio ugrožen neko od učesnika u saobraćaju.


Ta minuta potjere kao da je nagovještavala da se neće brzo okončati, pa jedan od policajaca poziva kolege kako bi presreli vozilo, a onda BMW daje desni žmigavac. Silazi s autoputa i počinje se zaustavljati.

- Nemojte izlaziti dok sve ne osiguramo i ne sklonimo ga sigurno s ulice. Mora sve biti sigurno - poručuje nam policajac.

Ručne komande

Kada je i to obavljeno i kada smo dobili dozvolu za izlazak, policajac koji je razgovarao s vozačem začuđen prilazi policijskom vozilu.

- Čovjek koristi invalidska kolica. Sve komande na vozilu su ručne - kaže nam.

Ostaju profesionalni i uredno pišu kaznu te upozoravaju vozača da pripazi na brzinu. Istina, i vozač to prihvata sasvim normalno i, uz nalog za kaznu, odlazi s mjesta gdje je zaustavljen.

Na kraju je ipak sve okončano na zadovoljavajući način, a patrola je nastavila svoj posao... Noć još traje.

Pokazana brzina

Za razliku od prakse da vozači koji prekorače brzinu dođu do policijskog vozila i na monitoru iPada uvjere se koja je brzina kojom su se kretali, to je ovog puta učinjeno na drugačiji način.

Jedan od policajaca je uređaj izvadio iz policijskog automobila i donio ga do vozača kako bi se on uvjerio u prekoračenje.

Kako je pisalo 90 kilometara na sat išao je BMW kada mu je brzinu „zaključao“ radar. Ograničenje je 60.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.