SVE POD KONTROLOM

"Avazova" patrola: Policajci iz Starog Grada kontrolirali kafiće Denisa Stojnića

Teški vremenski uvjeti ne zaustavljaju rad policije, stalno patroliranje i obilasci određenih lokacija, ali i bitnih objekata

Patrola u Starom Gradu. Avaz

9.3.2023

Snijeg ili neke druge vremenske neprilike ni na trenutak ne zaustavljaju rad policije. To, čini se, dodatno otežava zadatak onima koji na terenu pokušavaju držati red i mir pod kontrolom. Tako je bilo i protekle sedmice, kada je ekipa „Dnevnog avaza“ provela vrijeme u noćnoj smjeni s jednom od patrola Policijske uprave Stari Grad Sarajevo.

Nevrijeme je sve jače, ali se broj obaveza ne smanjuje. Naložena je kontrola saobraćaja uz kontrolu onoga što se nalazi u vozilima, što je i učinjeno, a onda i novi obilasci.

Odlazi se i na Trebević, a nešto iza ponoći na sarajevskom tranzitu, neposredno nakon Bistričke stanice, s desne strane je stajao autostoper. Patrola je odmah stala, policajci su izašli, a već im je na prvu bilo nešto sumnjivo.

- S Pala sam, zvao sam oca da dođe po mene, pa, evo, stopiram dok on ne dođe. Radim ovdje u Sarajevu - stiglo je prilično nejasno obrazloženje zbog čega se čovjek u to doba i po takvom vremenu nalazi na ulici.

Policajci su mu rekli da će ga pretresti te su mu u zadnjem džepu pronašli čakiju.

- To ja koristim za rezanje hrane - rekao je.

Iako nama pomalo sablasno zvuči ideja da će neko povesti u pola noći čovjeka koji ima čakiju, policajci sasvim profesionalno obavljaju svoj dio posla. Uz zahtjev za oduzimanje predmeta, dobio je i prekršajni nalog.

Čudni pozivi

Problemi sa saobraćajem u mirovanju su neizostavni, ali se policijsko vozilo probija na sva područja odakle dolaze dojave. Nema ustaljenog redoslijeda obilaska, ali policijski službenici nam objašnjavaju da ova patrola, kao i sve druge, stalno obilaze vjerske, nacionalne, obrazovne i druge objekte na području koje je u njihovoj nadležnosti.

Ne treba ni spominjati kako građani zovu sa svih strana i prijavljuju sve i svašta, od toga da im je neko vozilo otežalo prolaz u ulici, pa do galame u komšiluku. Ali policija ništa ne ignorira - u to smo se uvjerili.

Provjera poštivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata. Printscreen

Obilazimo i Darivu te dobivamo informacije o onome što se na tom lokalitetu događa često.

- Malo je zavučeno, pa u noćnim satima narkomani koriste šadrvane kako bi se tu drogirali. Naravno, to predstavlja problem građanima koji bi prošetali ovim lijepim krajem - kaže jedan od policijskih službenika.

Ipak, noć je, kako kažu policajci, rijetko mirna.

Ugostiteljski objekti

Bilo je potrebno obići i ugostiteljske objekte koji su radili do 23 sata, a naš tim ide na lokaciju gdje se nalaze kafići Denisa Stojnića.

- Ljude ne tjeramo da napuste objekt. Gasi se muzika i to je jasan znak da je kraj radnog vremena - kaže nam policajac.

Brzo je odgovoreno na upozorenje policije, muzika je utišana i posljednji gosti napuštaju objekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.