PREDSJEDNIK RS

Milorad Dodik stigao na ročište u Sud BiH

Dodik je, kao i v.d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloš Lukić, optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

Ekipa "Dnevnog avaza"

6.12.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik stigao je na ročište u Sud BiH. On je u Sud BiH ušao na glavni ulaz, gdje se okupilo nekoliko desetina njegovih simpatizera, kako bi mu pružili podršku.

Stigli advokati optuženih. N. Šaljić / Avaz

Ispred Suda BiH se nalaze članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, državni ministri Srđan Amidžić, Staša Košarac, Nenad Nešić te državne parlamentarke SNSD-a Snježana Novaković-Bursać i Sanja Vulić, ali i predstavnici BORS-a, entitetske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starješine VRS.

Prisutne su i jake policijske snage ispred Suda BiH.

Podsjećamo Dodik je, kao i v.d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloš Lukić, optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Sud BiH je u oktobru konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.