BEBE I MAME

Dokazano koliko je otac važan za bolji razvoj bebe

Avaz.ba

6.2.2018

Tate, budite "kul", vaša vas djeca trebaju jednako kao i mame! Ma to znate i sami, a znaju to i vaše supruge, ali sada imamo i mali dokaz kako tate, kada se igraju sa svojom djecom, kada su angažirani i pritom smireni i pažljivi, mogu utjecati na svoju djecu da jednoga dana jednostavno budu pametnija, s puno boljim komunikacijskim i kognitivnim vještinama. I to od prvoga dana njihova rođenja.

Zato mame ne budite posesivne, pustite očeve da se dobro priviknu na to malo biće koje je stiglo kući, a iako dio poslova sigurno neće moći odraditi kao i vi (dojenje ili briga u vrijeme dok je tata na poslu), sve osim toga moralo bi biti pola-pola. 

Tate, gradite takvu vezu sa svojim djetetom od starta. 

Kaže to i istraživanje koje je nedavno dovršeno u Velikoj Britaniji, pod vodstvom tima s Imperial College London, a u kojem su promatrali 128 očeva u njihovoj interakciji s djecom. Poenta je bila vidjeti kako se tate odnose prema djeci, kakve veze stvaraju, kako se maze, igraju, čitaju i uopće kako provode vrijeme sa svojim bebama. I to s tromjesečnim bebama, kada bi tate već trebale sve nabrojeno raditi svakodnevno. 

U prvom su promatrani očevi s tromjesečnim bebama, a u drugom su iste te bebe, ali u dobi od 24 mjeseca, podvrgnute standardnim testovima mentalnog razvoja.

Rezultati su zapravo fascinantni jer su pokazali stvarno velika odstupanja, odnosno odlične rezultate upravo kod one djece s kojima su očevi zaista provodili puno kvalitetnog vremena, koji su s puno strpljenja i jako malo nervoze zabavljali svoju djecu i brinuli se oko njih. I baš to je savršen dokaz da očevi nikako ne bi smjeli biti ili izgurani ili se sami micati od beba, jer eto, još su male i više trebaju svoju mamu, prenosi Index.

Stoga, mladi roditelji pažnja - mama je mama, mama će uvijek biti mama, ali svaka beba treba i tatu, a najbolji dokaz koliko ih djeca trebaju, upravo je ovo istraživanje i zaključci.

Čak i u mladoj dobi od tri mjeseca tate sa svojim krasnim pristupom mogu jako utjecati na njihov kasniji razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.