OPREZ

Nevidljive opasnosti u stanu

Od plastičnih vrećica, preko plastičnih boca, metalnih ili plastičnih kašika, pa sve do češlja za kosu - sve to može biti opasno za dijete

I svakodnevne igračke mogu biti opasne. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.1.2019

U nedostatku slobodnog vremena, da biste zabavili dijete i sebi osigurali malo slobodnog vremena za kućne poslove, spremni ste djetetu ponuditi sve i svašta za igru. Razmislite koliko svakodnevne i obične igračke mogu zapravo biti opasne.  

Na repertoaru su nam svi dostupni predmeti, od plastičnih vrećica, preko plastičnih boca, metalnih ili plastičnih kašika, pa sve do češlja za kosu. Rastrgnutost između djeteta i obaveza često nas zbuni da grešku shvatimo tek kad se nešto loše desi. E pa, da se to ne bi dogodilo, ovi savjeti vam mogu pomoći da zaštitite svoje dijete.

Plastične vrećice

Kad se vratite iz kupovine, želite rasporediti kupljene stvari, a djetetu dajete šuškave šarene kesice da se zabavi. Međutim, nikad ne znate hoće li dijete "novu igračku" navući preko glave, uvući glavicu u ručku vrećice, uvući rukicu u vrećicu. Ako već dajete djetetu vrećicu u ruke, rasparajte je po rubovima i odrežite joj ručke.

Plastične boce

Danas ih ima svakakvih - velikih, malih, tankih, debelih. Postoje plastične boce koje su jako tanke i dovoljno je malo jače njima lupiti o pod, pa da one napuknu. Ta pukotina može kod vašeg mališana napraviti posjekotinu na prstiću ili na ruci, na nozi.

Boce od šampona ili deterdženata mogu poslužiti kao izvrsne igračke, samo morate voditi računa da su čiste. Poklopce s boca obavezno skidajte ili ih dobro pritegnite, jer bi vrlo lako mogli završiti u ustima vašeg mališana.

Sitni predmeti i ukrasi za kosu

Djeca na poklon često dobijaju male predmete, poput šnalica, loptica ili igračaka iz kinder-jajeta. Ali, iako je krasno vidjeti djevojčicu uredne frizure, većina ih, ipak, ne voli ukrase po kosi, pa je dovoljan samo trenutak nepažnje i kopčica s kose bi mogla završit u ustima.

Dugmad

Koliko puta vam se desilo kad oblačite djetetu komad odjeće na kopčanje da shvatite kako fali jedno dugme? Gdje je nestalo ne znate, ali znate da vrlo lako može doći do usta vašega djeteta. Zato je najbolje da kada kupujete odjeću, birate onu koja se kopča nitnama.

Predmeti po podu

Odlomljeni komadići dječijih igračaka, poklopci boca, pokoji kamenčić koji vam se zakačio na cipeli dok ste bili u šetnji, često završi na podu vašega stana. A, kako djeca često hodaju bosa ili samo u čarapicama, lako mogu povrijediti stopala.

Pravila igranja

- Prekrijte pod dekom i neka se dijete na njoj igra.

- Čim je igra gotova, pokupite igračke, a odlomljene dijelove odmah bacite.

- "Kasnije ću" - ne postoji! Protresite dobro deku i uredno je spremite za narednu igru.

- Ne dozvolize da djetetu poklanjaju autiće, lutkice, kockice ili bilo šta drugo što je manje od njegove ručice, jer sve što je manje može završiti u ustima. Uredno i kulturno primite poklon, ali ga spremite za bolje dane.

- Jednom sedmično prekontrolirajte igračke i sve koje su napukle ili izgubile svoju funkciju bacite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.