RAZVOJ

Bebe su željne nježnosti i dodira

Dijete najradije sluša mamin glas, a dobar sluh izuzetno je važan za kasniji razvitak govora

Nosajte svoje dijete, pjevajte mu.... Ilustracija

"Bebe i mame"

19.1.2019

Svi bi roditelji htjeli da im djeca budu pametna i mudra, žele ih maksimalno podržati u razvoju. Zbog toga su do prvog rođendana obavezni trenuci maženja.

Bebe su gladne nježnosti i tjelesnih dodira. Nosajte i milujte bebu, tako ćete uraditi mnogo za njeno duševno i tjelesno raspoloženje, a time poticati zdrav razvitak,

učvrstiti, uz ostalo, i njeno duboko povjerenje u roditeljsku ljubav.

A najljepše od svega je što to možete raditi svuda:

- Prilikom hranjenja - nezavisno od toga da li bebu dojite ili prihranjujete, poklonit ćete svom malenom mnogo sigurnosti i bliskosti. Zahvaljujući podražaju dodira koji se prenosi putem kože, a koji doprinosi boljem povezivanju nervnih ćelija u mozgu, vaše dijete postaje sposobnije u svakom smislu. U dobi od osam do deset sedmica ono će već biti u stanju okrenuti glavu u pravcu iz kojega dolazi neki šum.

- Uvježbavajte mu čulo sluha - pjevajte mu što više. Ono najradije sluša mamin glas, jer ga poznaje još iz majčine utrobe. A dobar sluh izuzetno je važan za kasniji razvitak govora.

- Prilikom povijanja - izvodite laganu gimnastiku (savijajte mu nožice, širite ih, prekrižite mu ručice). Kretanje raduje dijete i jača mu muskulaturu.

- Poslije kupanja - bebu nježno masirajte dok utrljavate kremu. To podstiče čulo dodira i razvitak mozga, a smanjuje napetost.

- Prilikom nošenja - čulo za ravnotežu dobija maksimalnu podršku - važnu za razvitak motorike. Tjelesna blizina daje sigurnost koja jača odnos između roditelja i djece.

Ž6 = Prikladne igračke

Što je dijete mlađe, to igračke trebaju biti jednostavnije, a, osim toga, čiste i neotrovne. Idealni su različiti materijali, oblici i boje, da bi se potaknuo razvoj svih osjetila.

- Za vid: Pokretne igračke za krevetić ili prozor, ogledalo, razne slikovnice od drveta ili štofa sa motivima iz svakodnevnog života.

- Za sluh: Sat-igračka, razne platnene igračke koje zveče ili sviraju, lančići sa zvončićima za krevetić ili kolica.

- Za dodir i hvatanje: Lopte od štofa ili čvrste gume napunjene rižom ili ovsom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.