RIJEČ STRUKE

Anomalija koja se javlja kod dječaka može dovesti do psiholoških problema

Ukopani penis može dovesti do opstrukcije mokraćne cijevi, loše higijene te regije, infekcije mekih tkiva

Dijete treba odvesti ljekaru. Ilustracija

Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

20.12.2021

Buried ili ukopani penis je anomalija u kojem je penis djelimično ili potpuno sakriven ispod površine kože. To stanje može dovesti do opstrukcije mokraćne cijevi, loše higijene te regije, infekcije mekih tkiva, suženja kožice te inhibicije normalne seksualne funkcije.


Više faktora

Kod ukopanog penisa dolazi do psiholoških problema. Roditelji su suočeni sa stresom i konstantnom brigom o budućnosti svog djeteta. Dječaci u predškolskom periodu u vrtićima izbjegavaju mokrenje da druga djeca ne primijete tu različitost. Školska djeca izbjegavaju kolektivne odlaske na ljetovanje i zimovanje zbog istih razloga.

Dijete je, u međuvremenu, poraslo sa strahom od svog deformiteta koji mogu otkriti njegove kolege. Taj osjećaj neadekvatnosti i nesigurnosti može dovesti do depresije.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Više etioloških faktora dovodi do ove anomalije. Novija literatura favorizira promjene omotača-ovojnice (tunica dartos) penisa koja se nalazi ispod kože skrotuma i prelazi na penis. Ova ovojnica je elastična i prilagođava se na promjenu njegovog volumena. Kod ukopanog penisa ova ovojnica razvija se u neelastičnu ploču koja fiksira penis za okolno tkivo, ne dopuštajući mu normalnu pokretljivost i njegovu poziciju u odnosu na kožu stidne regije.


Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja posmatranjem i pipanjem. Kod dječaka do dvije godine ukopani penis izgleda kao pupoljak, a kod starijih dječaka uvlači se sa svojim prepucijem (kožicom) i izgleda kao dugme iznad skrotuma. Kada se posumnja na ukopani penis, dijete treba odvesti ljekaru koji će ga uputiti dječijem hirurgu ili urologu. Operativni zahvat treba uraditi kada se postavi dijagnoza. Ukopani penis treba operativno riješiti u prvoj godini života da bi se dijete poštedjelo svjesnosti genitalne anomalije.

Bez obrezivanja

Ponekad roditelji smatraju da je kožica penisa uzrok tom stanju te se pribjegava obrezivanju, što je pogrešno, jer se tim postupkom smanji ionako kratka koža te posljedično dolazi do većeg uvlačenja i zakopavanja penisa.

Kod ovih slučajeva, prilikom operativne korekcije nedostaje kože za pokrivanje tijela penisa te se koža uzima iz susjednih regija, što produžava operativni zahvat i postoperativni oporavak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.