NAŠA TEMA

Kako pomoći starijem djetetu da prevaziđe ljubomoru zbog dolaska novog člana porodice

"Bebe i mame"

20.8.2018

Svako dijete želi imati mamu i tatu upotpunosti samo za sebe i zato iz tih malih nevinih bića pokuljaju iznenađujuća osjećanja ljubomore po dolasku novog člana porodice. Roditelji mogu učiniti mnogo na gradnji porodične harmonije i s članom više.

Kod neke je djece spoznaja da svog tatu i mamu moraju dijeliti s bratom ili sestrom popraćena nizom problema. Razlika u godinama između djece predstavlja najznačajniji faktor u jačini ljubomore između tih malih suparnika.

Brojna istraživanja pokazala su da razlika od dvije do četiri godine predstavlja pogodno tlo za najjači oblik ljubomore, dok nešto veća (više od pet godina) ili manja, to jest razlika ispod 18 mjeseci, stvara najmanje ljubomore.

Međutim, svako dijete je jedinka za sebe i svako posjeduje svoje vlastite karakteristike ponašanja. Iako se određena doza ljubomore smatra normalnom, ona čini da se dijete koje je dobilo novog malog suparnika može osjećati nesretnim i nezaštićenim i odraziti se na uspostavljanje normalnih odnosa između djece.

Roditelji imaju važnu ulogu u nadvladavanju ovog rivaliteta. Uz nekoliko trikova moguće je uspostaviti porodičnu harmoniju koja ima izuzetan značaj za normalan odgoj i podizanje djece.

Pripremite dijete

Dok vi i partner sigurno s uzbuđenjem očekujete prinovu, starije dijete može biti duboko nesretno zbog toga. Ali, to nije ništa neočekivano i neuobičajeno. Ima i one djece koja se raduju što će dobiti brata ili sestru.

Učinite nekoliko koraka da biste što više suzbili ljubomoru koja se razvija u djetetu. Prije svega, objasnite svom malom dječaku ili djevojčici da će u vaš dom uskoro "useliti" još jedna beba. Ubjeđujte dijete koje vam se čini nesretnim ili uznemirenim da ćete ga uvijek jednako voljeti.

Objasnite mu da beba kada dođe na svijet nije u stanju ništa učiniti sama za sebe i da joj treba mnogo pažnje i ljubavi. Pripremite ga da će na samom početku često plakati, jer to je jedini način komunikacije tih malih bića. Gdje god je to moguće, uključite ljubomorno biće u pripreme za dolazak novog člana porodice.

Izbjegavajte uvođenje promjene u rutinu svog djeteta, to će ga samo još više uznemiriti. Čitajte mu zanimljive priče vezane za dolazak brata ili sestre, što će mu pomoći da lakše prihvati ogromnu promjenu u njegovom životu.

Beba je stigla

Kada beba stigne u vaš dom, normalno je da starije dijete iskazuje ljutnju i uznemirenost. Ovo je vrijeme kada je vaša ulogu izuzetno važna i kada djetetu morate pomoći da prevaziđe buru potpuno novih osjećanja.

Podstičeti dijete da vam pomaže oko male novopridošlice, neka vam dohvati pelene, kremu, maramicu, ali ukoliko osjetite da ga to ne zanima, nikada ne insistirajte na tome.

Držite starije dijete na oku jer nikada ne možete biti sigurni na koji će način iskazati svoj osjećaj ljubomore prema novom članu porodice. Pretjerano iskazivanje ljubavi prema bratu ili sestri koji su upravo ušli u život vašeg djeteta uobičajeni su način iskazivanja bure osjećanja koji su nerijetko mješavina ljubavi i mržnje.

Uz iskazivanje ljutnje i bijesa, kod ljubomornog djeteta može se pojaviti i jedna vrsta regresivnog ponašanja, te vas ne treba iznenaditi ukoliko počne ponovo tražiti flašicu ili poželi da ga nahranite dojenjem.

Odjednom može prestati tražiti tutu i mada ste ga već navikli da se samo odijeva, insistirat će da to ponovo vi radite. Sve će češće htjeti da vam se nađe u naručju i zasigurno će poželjeti da spava u bebinom krevetcu.

Jasno je da će vam ovo stvoriti dodatne obaveze i nervozu. Pokažite maksimum razumijevanja i strpljenja, jer ovo je faza koja uglavnom veoma brzo i bezbolno prolazi.

Iako imate mnoštvo obaveza, od izuzetnog je značaja da nađete vrijeme i za svoje starije dijete. Posvetite se samo njemu kada imate prilike za to. Možda je najbolje da se igrate s njim ili mu čitate u vrijeme kada beba spava. Najbitnije je da u svakom danu nađete vrijeme koje ćete posvetiti samo njemu.

Dajte mu i neke dodatne privilegije koje imaju "veliki dječaci ili djevojčice". Tako mu naprimjer, možete omogućiti da samo odabire odjeću koju će obući ili mu pokloniti desetak minuta više prije odlaska u krevet. Svakako naglasite da njegov brat ili sestra nemaju takve privilegije.

Važno

Ponekad rivalstvo i ljubomora među djecom jačaju kako djeca odrastaju. Starije dijete pokazuje naznake uznemirenosti čim se novopridošlica digne na svoje noge, počinje mu uzimati igračke i miješati se u svijet igre koji je do jučer bio isključivo njegov svijet.

Isto tako, kod mlađeg djeteta se može javiti snažna ljubomora kada veliki brat ili sestra krenu u vrtić ili školu.

Neka vas ne iznenade i druge moguće faze u odrastanju. Tako će u određenim trenucima mali rivali biti najbolji drugari i uspostaviti izvanredan kontakt, dok će potom sasvim iznenada i bez razloga naići period ljutog neprijateljstva i rivalstva.

Ukoliko iz dana u dan postajete sve više uvjereni da vaša djeca neće nikada uspostaviti normalan odnos, nemojte ih pod svaku cijenu prisiljavati na to. Omogućite im da grade vlastita drugarstva i da se bave aktivnostima u kojima pojedinačno uživaju.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.