PREHRANA

Kada i kako djeci davati crveno meso, povrće, masnoće i gazirana pića

"Bebe i mame"

15.5.2018

1 Djeca trebaju jesti crveno meso radi prevencije anemije

Istina je da čak devet posto djece u dobi od jedne do dvije godine pati od anemije. Iako je crveno meso dobar izvor željeza, mala djeca ga teško žvaću. Željezo u obliku koji se lako apsorbira djeca mogu dobiti i iz drugih namirnica, a to su: cjelovite žitarice i hljeb, suho voće i grožđice, špinat, grahorice, leća, jaja, određene vrste ribe, tamno meso peradi.

2 Djeci koja ne jedu povrće nedostaju ključni vitamini i minerali

Voće je odličan izvor vitamina i minerala, a djeca najčešće odbijaju povrće jer im okus voća puno više odgovara. Sadržaj vitamina i vlakana u voću uporediv je s onim u povrću, pa se djeca mogu polako navikavati na povrće poput brokule i špinata.

Ako odbija mrkvu, dajte mu kajsije i dinje; jagode i naranče mogu umjesto špinata poslužiti kao izvor folne kiseline, banane su alternativa krompiru s mnogo kalija, citrusi (naranče, mandarine, limun, klementine, limeta...) su izvor vitamina A i umnogome zamjenjuju brokulu.

Ipak, djeci treba nastaviti nuditi povrće ne zato što se iz voća ne mogu nadoknaditi vitamini i minerali, nego zbog zdravih fitokemikalija. Većina djece na kraju ipak dobro prihvati povrće ako im ga nastavite strpljivo nuditi.

3 Za prevenciju debljine djeci treba ograničiti unos masnoća

Bebe i mala djeca moraju iz masnoća zadovoljiti oko 40 posto dnevnih kalorijskih potreba, jer im se mozak i tijelo općenito naglo razvijaju. Mozak u razvoju ima posebne potrebe za masnim kiselinama i drugim komponentama masnoća. Zato većina stručnjaka savjetuje punomasno mlijeko za djecu do dvije godine (nakon druge godine dovoljno je 30 posto kalorija dnevno iz masnoća).

Stručnjaci ističu kako masnoće u hrani omogućavaju djeci da osjećaju sitost, pa će posljedica smanjenja masnoća biti da će djeca više jesti kako bi utažila osjećaj gladi.

4 Recite NE zaslađenim pićima

Uzroci dječije debljine, koja postaje sve veći problem razvijenog svijeta, mogu ležati u bilo kojoj vrsti hrane, ali većina stručnjaka ipak ističe da zaslađena pića uopće nisu korisna i da igraju značajnu ulogu u debljanju djece.

Problem najčešće počinje vrlo rano: jedna američka studija pokazala je da djeca mlađa od sedam mjeseci znaju iz bočica piti zaslađena gazirana pića, a do druge godine oko četvrtine djece konzumira ovakva pića svakodnevno.

Zato stručnjaci savjetuju da zaslađena gazirana pića uopće ne držite u kući. Ipak, teško je u današnje vrijeme odoljeti željama djece, jer će zabranjena pića vidjeti na televiziji ili kod druge djece.

Zato je rješenje u umjerenosti - dopustite im ponekad i nutritivno lošiju hranu i pića, ali se ipak pobrinite da glavnina prehrane bude kvalitetna.

Mala djeca vole rituale spremanja hrane, pa će im se možda svidjeti domaći sokovi iz sokovnika. A mlijeko i voda i dalje su najbolja pića za djecu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.