PREHRANA

Kako usvojiti zdrave navike: Dijete voli ono što mama jede

Ilustracija

"Bebe i mame"

13.7.2018

Uloga roditelja u usvajanju prehrambenih navika kod djece vrlo je važna. Ponekad ta uloga i pomoć mogu biti čak i presudni, i to kod djece koja imaju određene teškoće vezane za hranu, poput alergija i sami ne znaju prepoznati šta sadrži određeni sastojak koji bi im mogao naškoditi. Zbog toga je važno da roditelji budu uključeni i u ovaj aspekt života svog djeteta.

Govorite djeci od najranije dobi o važnosti i vrijednosti pojedinih namirnica te im pokušajte objasniti zašto su one dobre. Ponekad djeca izbjegavaju neke namirnice ili jela, jer ružno izgleda, ali kada probaju, mijenjaju mišljenje.

Naravno, trudite se da vaše dijete jede zdravu i raznovrsnu hranu, ali pazite da djetetu ponekad treba neki ispušni ventil i da mu dvije kuglice sladoleda ili dvije kocke čokolade neće škoditi.

Budite tolerantni kada dijete kaže da ne voli određenu namirnicu. Ako, recimo, posebno voli neki sastojak poput kikiriki putera, priuštite mu to, ali zato sve ostale namirnice neka budu svježe, prvoklasne i nemasne.

Voda je voda

Razni napici koji se nude kao osvježenja često su puni aditiva i šećera. Pokušajte potaknuti kod svog mališana da pije što više vode koja će utažiti žeđ, ali i isprati većinu štetnih sastojaka iz hrane i pića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.