DOHRANA

Uvođenje tvrde hrane jednostavnije je nego što se čini

Ma kako izgledalo komplicirano, ne brinite, mnogo je jednostavnije nego što se čini

Bebi nudite malu količinu hrane. Ilustracija

"Bebe i mame"

13.12.2018

Taman kada mislite da ste bebin raspored doveli u red, spava tokom noći, popodne se odmara, brže i rjeđe jede, suočit ćete se s novim poblemom.  

Vrijeme je da dijete počne jesti tvrdu hranu. Kupujete posuđe, šoljice, razmišljate o organski uzgojenom povrću i sve to vam se čini jako kompliciranim. Ne brinite, mnogo je jednostavnije nego što izgleda.

Problem: Bombardiraju vas oprečnim savjetima.

Rješenje: Ne postoji recept za prihranjivanje bebe. Saslušajte savjete, porazgovarajte s pedijatrom i na osnvu toga napravite listu namirnica i red kojim ćete ih uvoditi.

Zapamtite, majka uvijek najbolje zna.

Problem: Bebi se gadi hrana.

Rješenje: Budite sigurni da je hrana koju prvi put nudite bebi mekana i dovoljno usitnjena. Bebi nudite malu količinu hrane, a kašiku joj nemojte do kraja stavljati u usta - jer su mala.

Problem: Beba pljuje hranu.

Rješenje: Možda beba nije spremna za uvođenje tvrde hrane. Napravite pauzu od sedam dana, pa pokušajte ponovo ili joj ponudite neku drugu namirnicu. Najbolje je da bebi dajete jednu po jednu vrstu hrane, jer ćete tako znati šta joj se dopada ili šta joj smeta.

Problem: Ne znam kada je beba sita.

Rješenje: Beba će to sama reći. Zatvorit će usta, okrenuti glavu i odmahivati. Nekada će pojesti manje nego prošli put, ali ne brinite, jer dječiji apetit varira.

Problem: Beba ima zatvor.

Rješenje: Dajte djetetu kompot od suhih šljiva i dosta druge tečnosti. Jer, beba koja počinje jesti tvrdu hranu treba i više tekućine. Voda je najbolji izbor, a ni voćni sokovi nisu loši.

Problem sa stolicom može potrajati nekoliko sedmica, dok se dijete ne navikne i ne počne uzimati dovoljno tekućine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.