NEOBIČAN TREND

Imate viška majčinog mlijeka: Od njega možete napraviti sir, sladoled, pa i nakit

Hranjivo je i ljekovito, a nekima su na pamet pale zanimljive ideje o tome kako ga sve možete iskoristiti

Sladoled od majčinog mlijeka. Printscreen/Instagram

E. Ag.

24.2.2023

Majčino mlijeko je hranjivo i ljekovito, a nekima su na pamet pale zanimljive ideje o tome kako ga sve možete iskoristiti

Poznate su sve dobrobiti majčinog mlijeka za bebu, no ono je, gledano općenito, pravo tekuće zlato. Ono sadržava esencijalne hranjive tvari, poput ugljikohidrata, bjelančevina, masti i vode. No majčino mlijeko nije samo hrana - ono ima veću vrijednost od samo prehrambene.

Od čega se sastoji majčino mlijeko

Evo još nekih sastojaka majčinog mlijeka koji su prisutnih u svakoj hrani, a kojih se mnogi ne mogu nadomjestiti suplementima:

- U sastavu majčinog mlijeka je oko milion živih ćelija, što uključuje bijela krvna zrnca koja jačaju imunitet, kao i matične ćelije, koje mogu pomoći organima u razvoju i regeneraciji;

- Majčino mlijeko ima više od 1.000 proteina;

- Svi proteini u majčinom mlijeku sadrže aminokiseline, i to više od 20 vrsta.

- Jedan od sastojaka je i više od 200 složenih šećera, oligosaharida, koji djeluju kao prebiotici, hraneći ‘dobre bakterije’ u bebinim crijevima. Također, sprečavaju ulazak infekcija u krvotok i smanjuju rizik od upale mozga;

- Majčino mlijeko sadrži više od 40 enzima. Enzimi su katalizatori koji ubrzavaju hemijske reakcije u tijelu, a njihova je uloga u mlijeku da poboljšavaju probavu i jačaju imuni sistem djeteta, kao i da pomažu boljoj apsorpciji željeza;

- U majčinom mlijeku nalazi se puno hormona koji 'šalju' poruke između tkiva i organa kako bi se osiguralo njihovo ispravno djelovanje;

- Tu su i vitamini i minerali, hranjive tvari koje podržavaju zdrav rast i rad organa;

- Majčino je mlijeko bogato antitijelima, koja su još poznata kao imunoglobulini.

Može biti bebina hrana, ali i...

Mnoge majke imaju viška mlijeka i redovno se izdajaju te svoje mlijeko skladište u zamrzivačima. Neke su čak napravile i dobar posao, prodajući ga dizačima utega i fitness „freakovima“. Na internetu postoje različiti recepti šta se sve može s majčinim mlijekom, osim hraniti bebu. Naravno, nekima su ova rješenja „odvratna“, a neki sve to lajkaju i razmišljaju o tome kako najbolje iskoristiti benefite ovog tekućeg zlata. Izdvojili smo samo neke koji su nas najviše dojmili.

Neki „poludjeli“ za sladoledom

Možda će se nekim ljubiteljima sladoleda dići želudac od pomisli da se ova slastica može pripremiti od majčinog mlijeka, ali u njoj bebe doista uživaju, a i neki odrasli. Možete ga pripremiti kod kuće, pomiješati svoje mlijeko s voćem i zamrznuti. Možda ćete se šokirati spoznajom da je jedan strani brend počeo i proizvoditi sladoled od majčinog mlijeka, i nisu ga kupovale samo mame za svoje bebe.


Za njegu - sapun od izdojenog mlijeka

Upravo zato što majčino mlijeko obiluje proteinima, esencijalnim aminokiselinama i vitaminima, idealno je za njegu kože.

Zašto se ne ukrasiti i imati uspomenu

Dojenje je razdoblje kojeg se mnoge mame rado sjećaju jer je povezanost s bebom u tom razdoblju majčinstva doista posebna. Pa zašto nemati uspomenu na divno zajedništvo s bebom?

Nikola Kaminga (Nicol Kamming) iz Velike Britanije pronašla je posebnu tehniku kojom pretvara mlijeko u prava mala umjetnička djela. Nikola po narudžbi izrađuje nakit od majčinog mlijeka i za druge majke.


Volite sir, zašto ne?

Glavni kuhar jednog restorana u Njujorku Danijel Angerer i njegova žena Lori prije nekoliko su godina uveli jednu gastro novost u svoju ponudu jela. No do recepta je došlo posve slučajno, kada im je u kućnom hladnjaku ponestalo mjesta za skladištenje majčinog mlijeka. Kako ga ne bi bacili, Danijel je smislio recept za sir u kojem, kako kaže, mogu uživati i veliki i mali.

Ne samo za čišćenje lica

Dakle, vidjeli smo sapune, ali možete napraviti i losion. Naime, majčino mlijeko u obliku losiona može se koristiti protiv ekcema, osipa od pelena, ali i za stariju djecu, za liječenje akni.

Eto, ako niste gadljivi i majčino mlijeko smatrate pravom blagodati, zašto ga ne isprobate i u nekom drugom obliku. Zar nije šteta baciti tako vrijednu tekućinu? Pogotovo ako imate viška.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.