KORISNO

Mali trikovi kako naučiti bebu da razlikuje dan i noć

Sve je u tome da noć i dan budu veoma različiti za bebu

Važnost noćnog sna. NewFolks

Z. K.

16.1.2023

Novorođenčad su došli iz mračne i udobne maternice gdje je atmosfera za drijemku. Oni nemaju pojma da je, u potpuno novom svijetu u koji su stigli, noć za spavanje, a dan vrijeme u kom treba da budemo budni.

Hrane se često

Prvih nekoliko sedmica vjerovatno nećete moći da joj napravite neki šablon spavanja i vaša beba neće moći da razumije dan i noć. Međutim, postepeno će razviti sopstveni cirkadijalni ritam (unutrašnji tjelesni sat), na koji izlaganje dnevnom svjetlu ima utjecaj.

Počet će da spavaju duže noću i da ostaju duže budni tokom dana. Ovo može da potraje malo duže nego što očekujete, a dodatno je zakomplikovano činjenicom da bebe imaju veoma mali želudac, tako da moraju da se hrane često.

Sve je u tome da noć i dan budu veoma različiti za bebu. Ako recimo, dosta vremena tokom dana provodite u šetnji, u interakciji sa svojom bebom ili viđanjem sa drugim ljudima, možete joj pomoći da shvati da je noć za tišinu, a dan za pokret i buku.

Tri mjeseca

- Da biste joj pomogli da podesi svoj tjelesni sat, izvedite bebu napolje na svjež zrak i dnevno svjetlo svakog dana - savjetuju stručnjaci.

Do kraja prvog mjeseca većina beba spava 6-7 sati tokom dana i 8-9 sati noću. Već sa tri mjeseca, beba koja je naučena na to da je noćno vrijeme za spavanje, vjerovatno će spavati 10-11 sati tokom noći i oko 4 sata tokom dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.