KORISNO

Ovo je pravo vrijeme za uvođenje čvrste hrane bebama

Za sigurno i bezbijedno davanje hrane, važno je da beba bude u pravilnom položaju

Na šta obratiti pažnje. Pampers

Z. K.

11.2.2023

Većina beba je spremna za uvođenje čvrste hrane između četiri i šest mjeseci, što je preporuka i pedijatra. Postoje mnogi razlozi zašto ne treba bebama prerano da uvedete čvrstu hranu.

Prvo, probavni sistem još nije dovoljno razvijen za ovakvu vrstu obroka, potom imaju tendenciju da nesvjesno izbacuju hranu iz usta, a također im još uvijek nedostaje enzim koji pomaže u razgradnji čvrstih namirnica.

Zdravstveni problem

Osim toga u prvih šest mjeseci bebinog života sve nutritivne potrebe zadovoljene su isključivo majčinim i adaptiranim mlijekom. Prerano uvođenje hrane može također da izazove zdravstvene probleme u kasnijem uzrastu kao što je gojaznost.

Međutim bez obzira na vašu procjenu i savjet pedijatra, najvažnije je da pratite razvoj svoje bebe. Ona će jasno da vam stavi do znanje kada je spremna za prve kašice.

Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju:

Vaša beba može da sjedi u stolici za hranjenje 

Za sigurno i bezbijedno davanje hrane, važno je da beba bude u pravilnom položaju za hranjenje i da drži stabilno glavu dok je naslonjena. U suprotnom bit će joj neprijatan taj položaj i sigurno će odbiti hranu.

Refleks izbacivanja jezika je nestao 

On je ključan kako beba ne bi non stop izbacivala hranu. Isprobajte ovaj test: razredite malo hrane majčinim i adaptiranim mlijekom i dajte bebi na vrhu kašičice, ako odmah ispljune, onda je ovaj refleks i dalje aktivan, a vaša beba još nije spremna na čvrstu hranu.

Vaša beba pokazuje intersiranje za hranom koju jedete.

Ako želi da je dohvati ili dodirne, onda slobodno krenite s prvim kašicama.

Vaša beba može širom da otvori usta, to je znak da će beba moći da jede hranu bezbjedno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.