RODITELJSTVO

Prema Frojdovoj teoriji: Od majke zavisi hoće li dijete biti slabić

Otac psihoanalize otkrio kako majčina ljubav utječe na život djeteta

Kako majčina ljubav utječe na razvoj djeteta. Printscreen

E. Ag.

24.2.2023

Čovjek se formira još od djetinjstva, a ljubav roditelja, razumijevanje i zdrava komunikacija s djecom presudni su za kvalitetan razvoj. Od odnosa roditelja zavisi i kako će dijete iskazivati svoje emocije, životne stavove, vrijednosti, kao i posmatranje odnosa u ljubavi i prema poslu.

Negativan stav

Marija Montesori, čuvena pedagoginja, govorila je: “Ako djetetu budete stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvjereno. Ako dijete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje."

S druge strane, negativan stav i neprijatne emocije kod djece mogu nepovoljno utjecati i na odraslog čovjeka.

- Ako se prema djetetu postavljamo neprijateljski, ono će tući i vrijeđati druge misleći da tako treba. Ako dijete često ismijavate, ono će postati stidljivo. Ako dijete često grdimo, ono će naučiti da osuđuje druge – ustvrdila je Montesori.

Djeca upijaju iz iskustva, našeg ponašanja, daju svijetu ono što vi dajete njima. Kada roditelji djetetu pružaju neizmjernu ljubav, podršku, razumijevanje, oni zapravo stvaraju čovjeka koji će zračiti takvom energijom cijelog života. Jer ljubavi nikad dosta.

Sigmund Frojd. Printscreen

Nesumnjivi miljenik svoje majke

Sigmund Frojd, čuveni austrijski psihijatar čije se metode i danas primjenjuju u psihoanalizi, ističe:

- Čovjek koji je bio nesumnjivi miljenik svoje majke cijelog života ima osjećaj osvajača, ono samopouzdanje i vjeru u uspeh koje često vode do pravog uspjeha. Dijete koje je odraslo okruženo mirom i ljubavlju od majke, koje je imalo oslonac u njenom naručju i utjehu u njenim riječima, može zaista izrasti u sjajnog i samopouzdanog čovjeka koji ima na čemu da bude zahvalan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.