SUPROTNO STAVU PSIHOLOGA

Dejvid Bekam objasnio zašto 11-godišnju kćerku ljubi u usta

Iako ih kritiziraju zbog ove prakse, mnogi roditelji to vide kao bezopasan način izražavanja ljubavi

Nogometaš se našao na meti kritika. Printscreen/Instagram

E. Ag.

28.5.2023

Ljubljenje djeteta u usta potencijalno može dovesti do karijesa, izazvati alergijske reakcije i uzrokovati da dijete ne razumije pojam osobnih granica. Uprkos potencijalnim rizicima, slavne osobe, poput Dejvida Bekama (David Beckham), ustraju u dijeljenju slika na kojima ljube svoju djecu u usta. Iako ih kritiziraju zbog ove prakse, mnogi roditelji to vide kao bezopasan način izražavanja ljubavi.

- Jako sam nježan prema djeci. Tako smo odgojeni i Viktorija (Victoria) i ja, a takvi smo i mi sa svojom djecom. Želimo pokazati svojoj djeci ljubav i, znate, jako smo im privrženi - izjavio je umirovljeni nogometaš.

11-godišnja Harper nije jedino dijete koje Bekam ljubi u usta.

- Kritizirali su me jer sam poljubio svoju kćerku u usta. Svu svoju djecu ljubim u usta. Bruklin (Brooklyn) možda i ne jer on ima 18 godina, moglo bi mu se to činiti malo čudnim - dodao je.

Bekam je postao otac u dobi od 23 godine. Uprkos uspješnoj karijeri i zahtjevnom rasporedu, uvijek nalazi vremena za porodicu i ona mu je prioritet.

- Mislim da s djecom brže sazrijevaš. Život se vrti oko djece. Mislim da je to ono što naučiš kao otac - postaješ manje važan, a sve se vrti oko tvoje djece - pojašnjava.


Prema Bekamovim riječima, nijedno od njegovih četvero djece nije izrazilo želju da krene njegovim stopama, a on u potpunosti podržava njihov izbor.

- Nijedno moje dijete trenutno ne želi biti nogometaš. To je uredu, ne želim nikoga prisiljavati ni na što. Važno je djeci pokazati ljubav, podršku, ohrabrenje. Uvijek smo podržavali svoju djecu u svemu što žele - tvrdi.

Bez obzira na sve, psiholozi upozoravaju da ljubljenje djeteta u usne može zbuniti djecu i čak ih potaknuti na slično ponašanje s drugim odraslim osobama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.