REZULTATI STUDIJE

Naučnici poručuju: Majke, vjerujte svom instinktu, zaista možete osjetiti kada je dijete bolesno

Razlog je velika povezanost roditelja i djeteta

Majke lako mogu da prepoznaju promjenu ponašanja kod svoje djece. Facebook

E. Ag.

11.10.2023


Kada majka sumnja da je njeno dijete bolesno, obično je u pravu, pokazali su rezultati studije Univerziteta u Teksasu - zato ljekari majkama kažu da vjeruju svojim instinktima.

- Razlog je velika povezanost roditelja i djeteta. Roditelji lako mogu da prepoznaju promjenu ponašanja kod svoje djece - objasnio je Metju Tompson, rukovodilac studije.

Upala dišnih puteva jedna je od najčešćih bolesti za koju roditelji traže ljekarski savjet, a posmatranjem djeteta lako se uočavaju čak i prvi znaci bolesti. Treba obratiti pažnju na bolove u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip. Ako je dijete blijedo ili koža ima sivkast ton, najbolje je posjetiti ljekara, a pomaže i mjerenje pulsa na zglobu. Prosječan broj otkucaja u minuti u predškolskom uzrastu je od 80 do 100 otkucaja. Ubrzanje ovog ritma može ukazivati na promijenjeno zdravstveno stanje.

Blago povišenu temperaturu ne treba da uklanjate, jer je ona samo znak da se tijelo bori protiv infekcije. Najčešći razlozi za povišenu temperaturu su virusna ili bakterijska infekcija i rast zuba. Mala djeca često stavljaju igračke u usta i tako i unosi bakterije. Međutim, ako dijete mlađe od tri mjeseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti kod ljekara. Stalni plač, snažno buđenje, bolovi u stomaku također su alarmantni znakovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.