RIJEČ STRUČNJAKA

Prvi zubići mogu izazvati i promjene na koži

"Bebe i mame"

1.3.2018

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić, specijalista dermatovenerolog

Nicanje prvih zubića kod većine beba rijetko prolazi bezbolno i bez simptoma. Zbog otoka sluznice desni ono je praćeno bolom, otežanim uzimanjem hrane, pa i odbijanjem hrane.

Sve su to predznaci nicanja zuba koje dobro poznaju već iskusnije majke sa više djece. Sluznica desni, gingiva, tada postaje jače crvena i otečena. Istovremeno dolazi do pojačanog stvaranja pljuvačke koja se spontano, zbog prevelike količine, cijedi iz usta na okolnu kožu lica i vrata.

Oko 85 posto beba kao posljedicu pojačanog lučenja pljuvačke u doba nicanja zuba ima promjene na licu u okolini usta, a zatim i na vratu.

Zašto nastaju promjene na koži

Pljuvačka je sastavljena, pored vode, od čitavog niza enzima koji su potrebni u toku varenja hrane. Usna šupljina predstavlja prvo mjesto, odnosno prvu stepenicu u procesu varenja hrane.

Pljuvačka bebe u doba nicanja zuba, upravo zbog prisustva enzima potrebnih za varenje hrane, djeluje iritirajuće na kožu lica i vrata što se, ukoliko se ne provedu odgovarajuće mjere, ogleda pojavom crvenila, otoka kože i pucanja kože.

Sljedeći razlog upalnih promjena kože koje su izložene djelovanju pljuvačke u doba nicanja zuba jeste prisustvo gljive kandide albicans. Naime, u doba nicanja zuba, zbog bolesti desni, otežanog uzimanja hrane, ponekad povraćanja i proljeva, narušava se ravnoteža ionako dosta krhkog imunološkog sistema dojenčeta.

Kandida albicans, na pljuvačkom oštećenoj koži, lako izaziva njenu upalu. Pored crvenila i otoka kože, prisutne su sitne gnojanice čiji sadržaj je pun gljivica.

Svrbež je intenzivniji u odnosu na svrbež koji je prisutan kod upala kože nastalih samo usljed maceracije kože pljuvačkom.

Treći važan uzrok promjena na koži oštećenoj pljuvačkom su različita pomagala koja bi dojenčetu trebala olakšati tegobe prilikom nicanja zuba, što ponekad savjetuju pedijatri, a naročito često taj savjet majke dobiju u apoteci.

To su, zapravo, igračke živih boja od gume ili plastike koje dojenče stavlja u usta, nesvjesno trlja otečene desni, a pritisak koji pri tome pravi doslovno zagrižena igračka, donekle ublažava bol.

Pritom boja sa igračke dospijeva ne samo u probavni sistem dojenčeta, a same boje, kao i materijal od kojeg je igračka napravljena, mogu dovesti do alergijske reakcije na licu.

Samom procesu alergizacije u značajnoj mjeri doprinosi činjenica da je koža već oštećena djelovanjem, odnosno maceracijom pljuvačke. Crvenilo i otok kože su veoma izraženi, a prisutni su i brojni, sitni, vodenasti mjehurići veličine glavice pribadače. Svrbež je veoma izražen. Usljed nesvjesnog češanja na koži se javljaju linearne ekskorijacije.

Kako se manifestiraju promjene

Prvo se javlja crvenilo kože u okolini usana. Već za koji dan crvenilo se proširi na kožu obraza i zahvata cijelu donju polovinu lica. Dijete nesvjesno češe kožu jer promjene svrbe.

Koža ne samo da je crvena, već je i otečena, a počinju se javljati i pukotine koje su, kao i sve pukotine kože, vrlo bolne. Kako se pljuvačka cijedi u nabore kože vrata, crvenilo na vratu prvo se javlja upravo u tim naborima.

Zatim se crvenilo širi difuzno na okolnu kožu. U naborima vrata veoma rano se javljaju pukotine, odnosno ragade, koje lako krvare.

Kako spriječiti njihov nastanak

Na sam proces obilnijeg stvaranja pljuvačke ne može se ničim utjecati, niti treba utjecati. Oštećenja izazvana usljed dospijevanja pljuvačke na kožu mogu se spriječiti ispravnom njegom.

Kakve će biti njega i terapija zavisi o tome da li su prisutne gljive iz roda kandide, da li se radi o alergijskoj preosjetljivosti na sastojke igračke koju beba stavlja u usta ili su promjene baš samo posljedica oštećenja, odnosno maceracije kože usljed djelovanja pljuvačke.

Ako su promjene samo posljedica djelovanja pljuvačke, potrebno je zaštititi kožu u okolini usta, na licu i vratu odgovarajućim mastima za njegu. To su preparati koji trebaju sadržavati ekstrakte zobi i nikako ne smiju alergizirati kožu dojenčeta.

Takve se masti nanose na lice i vrat tri do četiri puta na dan, tek nakon temeljitog pranja i posušivanja kože. Masni filter koji stvaraju ovi preparati ne dozvoljava pljuvačci da oštećuje kožu.

Ako se na vrijeem počne sa ovakvom njegom neće se razviti niti crvenilo, niti otok, a spriječit će se i nastanak pukotina.

Obavezno utvrditi uzrok

Tačan uvid o kojem se uzroku radi, znat će se tek nakon što se isključi prisustvo kandide u pljuvačci i na koži. To se postiže nakon mikroskopske analize, mada dobar i iskusan ljekar i samiim pregledom sa velikom dozom sigurnosti može znati da li je gljiva kandida već prisutna.

U takvim slučajevima, a naročito u slučajevima alergijske senzibilicije kože na igračke koje dijete stavlja u usta, potrebna je specifična terapija koju će dati dermatolog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.