SVAKODNEVNICA

Mala škola prve pomoći za roditelje

"Bebe i mame"

9.4.2018

Šta biste uradili da vam se dijete guši? Istraživanja koje je proveo Crveni krst u Velikoj Britaniji pokazuju da polovina roditelja ne bi znala kako se ponašati u takvoj situaciji. Izuzetno je značajno kako ćete reagirati u prvih nekoliko minuta nakon što se vašem djetetu dogodi neka nezgoda. Time mu možete spasiti život.

Aktivista iz britanskog Crvenog krsta Joe Mulligan savjetuje nekoliko jednostavnih postupaka za pružanje prve pomoći djetetu koje je lako naučiti.

Kad se dijete otruje

* Šta treba uraditi: Pokušajte otkriti šta je dijete progutalo, koliko i kada. Odmah pozovite hitnu pomoć i sa sobom u bolnicu ponesite bočicu iz koje je dijete pilo. Ako je dijete povraćalo, ponesite sa sobom i malo sadržaja koji je dijete povratilo.

* Šta ne smijete uraditi: Nemojte izazivati povraćanje kod djeteta, jer ono što mu šteti dok guta, šteti mu i dok povraća. Nemojte mu davati da pije jer se neke supstance brže apsorbiraju ako se rastvore.

Kad se dijete opeče

* Šta treba uraditi: Držite opečeno mjesto pod mlazom hladne vode deset minuta - toliko je vremena potrebno da se koža oslobodi efekta kuhanja. Pokrijte opečeno mjesto sterilnom gazom.

* Šta ne smijete uraditi: Nipošto nemojte bušiti plikove, niti na silu skidati odjeću s opečenog mjesta. Ne mažite opečeno mjesto puterom, uljem ili bilo kakvim losionom.

Gušenje

* Šta treba uraditi: Savijte djetetu glavu ka koljenima, a zatim ga snažno udarite između lopatica četiri do pet puta i tjerajte ga da kašlje. Stanite iza djeteta, stavite mu svoju pesnicu na dno grudne kosti, a drugu ruku preko pesnice i čvrstim trzajima pritisnite pet puta. Isti postupak ponovite sa stomakom. Stavite pesnicu na sredinu djetetovog stomaka, odmah ispod rebara i čvrsto pritisnite naviše pet puta (ovaj postupak ne važi za bebe do godine). Nakon tri neuspješna pokušaja, pozovite hitnu pomoć. * Šta ne smijete uraditi: Ne kopajte djetetu po ustima. Stavite mu prst u usta samo ako možete izvaditi ono što mu se zaglavilo u grlo. Ne drmajte dijete i ne okrećite ga naglavačke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.