SVAKODNEVNICA

Bolna upala uha kod beba

"Bebe i mame"

18.6.2018

Karakteristika bola u uhu, koja se javlja pri upali srednjeg uha (otitis media) jeste njena jačina, a javlja se obično noću i ometa djetetov san, a praćena je i povišenom temperaturom. Dijete gubi apetit, odbija dojiti ili povraća.

Što je dijete mlađe, upala uha se lakše razvije prelazom infekcije iz nosa i grla kroz Eustahijevu cijev koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom. Srednje uho je mala šupljina koja sadrži slušne koščice koje vibracijom prenose zvuk.

Vanjsko uho je od srednjeg odvojeno bubnom opnom, membranom koja zatitra na zvučni nadražaj koji dolazi u uho putem slušnog kanala.

Pri upali uha u srednjem uhu se stvara tečnost ili je sadržaj čak i gnojan. Upala uha je ozbiljna bolest u dobi dojenčeta i malog djeteta i zahtijeva stručno liječenje.

Ako je dojenče ili malo dijete nemirno, ne može spavati, vrišti od bola, hvata se za uho, pa majka posumnja da se radi o upali, dobro je dati djetetu kao prvu pomoć paracetamol i odvesti ga na pregled pedijatru koji će pregledom uha ustanoviti o čemu se radi ili zatražiti pregled otorinolaringologa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.